İçme suyu şebekesi güneş enerjisiyle çalışacak

Sivas’ın Suşehri ilçesine bağlı Küçükgüzel köyünde, içme suyu şebekesinin elektrik enerji ihtiyacı kurulan güneş panelleriyle karşılanacak.

 

Kısa süre önce köyün içme suyunu karşılamak amacıyla yaptırılan sondaj çalışmalarının ardından, çıkan suyun köyün içme suyunu karşılaması için elektrikten tasarruf edilmesi amacıyla İl Özel İdare ve Köy-Des işbirliğiyle güneş enerji paneli kuruldu. Kurulan güneş enerji sisteminin köy girişinde kurulan panellerin bulunduğu bölgede açılış töreni düzenlendi.

 

Suşehri Belediye Başkanı Sedat Sel, törende yaptığı açıklamada, Özel İdare Müdürlüğü’nün Suşehri’nde güneş enerji sistemi projesini ilk olarak Küçükgüzel köyünde gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Bunun daha büyük çalışmasını Suşehri Belediyesi olarak bizler yapmayı hedefliyoruz. Bu konuda fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Bu biraz pahalı gibi gözükse de, bana göre en kaliteli ve en ucuz enerji güneş enerjisidir. Güneş enerjisinin kullanıldığı Avrupa ülkelerinin birçoğuna canlılık gelmiştir. O bölgelere büyük ekonomik katkı sağlamıştır. Sivas’ın birçok bölgesi gün ışığı enerjisine müsaittir. Bölgeye bu teknolojik imkanı sağlayan başta valimiz olmak üzere, Özel İdare genel sekreteri ve tüm ekibine teşekkür ediyorum. Köyümüze hayırlı olsun” dedi.

 

İl Özel idaresi Elektrik mühendislerinden Belgin Altan ise, yaptığı açıklamada, sistemin toplam maliyetinin 46 bin TL olduğunu söyleyerek, “Daha önceden Küçükgüzel köyüne su getirilmesi için çok çalışmalar yaptık. Fakat cazibeli su getirme fırsatı bulamadık. Bundan dolayı köyde sondaj çalışması yapmayı uygun gördük. Köyün nüfusunun kış şartlarında az olması ve elektrik sarfiyat giderlerini karşılamalarının imkansız olmasından, teknolojinin getirdiği güneş enerji sisteminin kurulmasını uygun gördük. Kurulan sistemde, iki saatte 10 ton su basıncı yaparak depoya pompalama yapacak kapasitededir. Bu da demek oluyor ki, köyün 30 tonluk su deposu 6 saatte dolacaktır. Terfi basma hatları hariç, toplam maliyeti 46 bin TL’ye mal olmuştur” ifadelerini kullandı. Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Kelhasan ve Atalan köylerine bu sistemin kurulduğunu söyleyen Altan, “Kelhasan ve Atalan köylerimiz de su konusunda çok sıkıntılıydı. Pahalı sistem olduğundan her yere kurulamıyor. İşin maliyetini ve projesini özel idare karşıladı. İhalesini ise Köy-Des tarafından yapıldı. Yani teknik ve maliyet yardımlarını Sivas Özel İdare karşılamaktadır” diye konuştu. 1973 yılından bugüne kadar Küçükgüzel köyü muhtarlık görevini yapan Köy Muhtarı Mehmet Keleş de, Türkiye genelinde bir çok köyün bu nedenle elektrik faturalarını ödeyemediğini, bu imkanı köye sunan yetkililere teşekkür ettiğini dile getirdi.

 

Konuşmaların ardından tesisin kurulduğu yerde kurbanlar kesildi. Köy kadınları daha sonra güneş enerji panelinin kurulduğu bölgede toplu hatıra fotoğrafı çektirdi. (Kaynak: İHA)

www.ihlas.net.tr

25.11.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR