ALTERNATİF Enerji Kaynaklarıyla Elektrik Üretimi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi`nce kullanılan ALTERNATİF enerji kaynakları sayesinde bir yılda 30 milyon kilovat saat elektrik üretildi.

 

Büyükşehir Belediyesi`nden yapılan açıklamada, ALTERNATİF enerji kaynaklarının ekonomi ve çevreye sağlığına katkı sağladığı belirtilerek, fosil yakıtların hem çevreyi kirletmesi hem de 100 yıldan kısa bir sürede tükenecek olmasının ALTERNATİF enerji arayışlarını artırdığı bildirildi.

 

Kocaeli`nin Türkiye`de yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelerek elde ettiği elektrik üretimi ile örnek oluşturduğu ifade edilen açıklamada, bitkisel ve hayvansal atıklar, çöp gazı, atıkların yakılması, güneş enerjisi ve rüzgar tribünlerinden yılda 30 milyon kilovat saat elektrik üretimi gerçekleştirdiği kaydedildi.

 

Açıklamada, kentteki Doğu Kışla Gençlik Parkı`nda başlatılan güneş enerjisinden elektrik üretiminin kent genelinde yapılan parklara yayıldığını dile getirilerek, gündüz depolanan enerjinin gece aydınlatmada kullanıldığı belirtildi.

 

Sinyalizasyon sistemlerine de güneş panellerinin kurulduğuna yer verilen açıklamada, İzmit Solaklar ile Gebze`de Gaziler Dağı`na monte edilen 132 kilovat kapasiteli rüzgar tribünleriyle kentte rüzgar enerjisinden de elektrik üretildiği bildirildi.

 

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Her biri yılda ortalama 100 bin kilovat enerji üretiyor. TÜBİTAK`la proje hazırlanarak, bitkisel ve hayvansal atıklardan enerji üretmek, çevre kirliliğine neden olan atıklardan dolayı meydana gelen kirliliği azaltmak ve bu atıklardan ürün olarak ekonomiye yararlı elektrik enerjisi ile ısı üretiminin yanında organik gübre üretmek amaçlandı. İZAYDAŞ Tesisleri`nin yer aldığı saha içerisinde inşa edilmiş olan pilot ölçekli biyogaz üretim tesisi, atık ham madde depolama alanları, atık hazırlama ve dozajlama ünitesi, fermenterler, ön atık deposu, kojenerasyon ve gübre depolama ünitelerinden oluşuyor. Bu tesiste, yılda 10 bin 680 ton atık işlenmesi ve minimum 2 milyon kilovat saat enerji üretimi yapılıyor." Kocaeli - AA

www.sondakika.com

06.12.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR