En ucuz rüzgar elektriği Brezilya`da satılacak

Ülkede düzenlenen elektrik alım ihalesinde rüzgar enerjisi firmaları rekor derecede düşük fiyat teklif ettiler.

 

Brezilya`da iki hafta önce düzenlenen elektrik alım ihalesinde en düşük fiyat rüzgar enerjisi şirketlerinden geldi.

 

Ülkede faaliyet gösteren Enerfin Sociedad de Energia SA, Renova Energia, EGP-Serra Azul ve Bioenergy Geradora de Energia şirketleri toplam kurulu güçleri 281.9 MW olan 10 ayrı rüzgar enerjisi santralinde üretilecek elektrik için MW başına  87.94 real (42 dolar) fiyat teklif ederek ihaleyi kazandılar. İhalede yarışan iki ayrı hidroelektrik santrali ise 95.31 real ve 92 reallik teklifleri ile ulusal şebekeye elektrik satış sözleşmesi imzaladılar.

 

Bununla birlikte ülkedeki bazı sektör temsilcilerine göre rüzgar enerjisindeki fiyatların bu kadar düşmesi, rüzgar projelerinin karlılığına olumsuz etki edebileceğinden bazı rüzgar enerjisi projelerinin iptal edilmesine neden olabilecek.

 

Ayrıca yatırımcıların türbin tedarikçilerine daha ucuz ekipmanlar için talepte bulunması beklenirken, ülkede rüzgar yatırımlarında daha pahalı olan yerli ekipman kullanılmasına yönelik düzenlemeler nedeni ile bu durumun yakın zamanda değişmeyeceği düşünülüyor.

 

Ülkede Ağustos ayında düzenlenen benzer bir ihalede ise toplam kurulu gücü 2 GW`a yakın 44 rüzgar enerjisi projesi MWh başında 99.58 real (62 dolar) teklif vererek 20 yıllık satış sözleşmesi imzalamıştı.

www.yesilekonomi.com

02.01.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR