IRENA, yenilenebilirde 2030 yol haritasını hazırladı 

REMAP 2030, dünya genelinde yenilenebilirin payının 2030`a kadar iki katına çıkarılabileceğini ortaya koyuyor.

 

150 ülkeden üst düzey yetkililer, IRENA tarafından Abu Dabi` de gerçekleştirilmekte olan zirvede bir araya geldiler. Devam etmekte olan görüşmelerde ortaya konulan en önemli çıktılardan bir tanesi: 2030 Yenilenebilir Yol Haritası oldu.

 

REMAP 2030, 2030 yılına kadar dünya genelinde yenilenebilir enerjinin payının iki katına çıkarılabilmesinin mümkün olduğunu ancak bu hedefe ulaşabilmek için çalışmalara hız verilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. IRENA Direktörü Adnan Z.Amin "REMAP 2030, yenilenebilir enerjinin payının iki katına çıkarılması için yapılması gerekenleri açık bir şekilde ortaya koyuyor. Bu alanda oldukça iyi gelişmeler var: Maliyetler düşüyor, teknoloji gelişiyor, birçok ülke bu amacın gerçek olmasını sağlamak üzere politikalar uyguluyor. Doğru politik irade ile temiz ve yenilenebilir enerjiyi dünya genelinde güçlendirmek mümkün olacak" diyor.

 

Dünya genelinden uzmanları bir araya getiren çalışmanın ilk sonuçları, yenilenebilir enerji üretimi, şebeke genişletme çalışmaları, sürdürülebilir biyokütle konusundaki çalışmaların hız kazanması gerektiğini ortaya koyuyor. Çalışmaya göre, 2011 yılındaki 110 GW ile kıyaslandığında küresel yenilenebilir enerji üretiminin yıllık 150 GW büyüme oranını gerçekleştirmesi gerekiyor.

www.geleceginenerjisi.com

15 Ocak 2013 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR