Güneş enerjisi santrali hayal olmaktan çıkıyor

‘Yoğunlaştırılmış Güneş Işığından Elektrik Enerjisi Üretimi Projesi’ tamamlandığında Türkiye’nin ilk yoğunlaştırılmış güneş enerjisi santralinin Konya’ya kurulması planlanıyor.

 

Projeye ilişkin bilgi veren Selçuk Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı ve Proje Yürütücülerinden Doç. Dr. Mahmut Kuş, santral için AB’nin araştırma desteği vereceğini kaydetti.

 

SELÇUK-ODTÜ İŞBİRLİĞİ

Selçuk Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (İLTEK), Orta Doğu Teknik Üniversitesi Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ODTÜ-GÜNAM), TÜBİTAL MAM Enerji Enstitüsü ve Konya Sanayi Odası’nın ortaklaşa gerçekleştireceği projede Clean Globe, Solimpeks, Sunstrip, Hitit Solar gibi enerji sektöründe söz sahibi firmaların da yer alması bekleniyor.

 

İLK TOPLANTI KONYA’DA

Konya Sanayi Odası’ında gerçekleştirilen Proje Çalıştayı’nın ilk toplantısında Selçuk Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Proje Yürütücüsü  Prof. Dr. Mustafa Ersöz ve Yardımcısı Doç. Dr. Mahmut Kuş, ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü Başuzman Araştırmacı Prof. Dr. Haydar Livatyalı, Kalkınma Bakanlığı Ar-Ge Uzmanı Mustafa Alpaslan, TÜBİTAK Enerji Alanı Sorumlusu İlknur Yılmaz, Clean Globe, BM Holding, Solimpeks, Sunstrip gibi güneş enerjisi firmalarının yetkilileri katıldı.

 

KONYA’YA KURULMASI PLANLANIYOR

Selçuk Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı ve Proje Yürütücülerinden Doç. Dr. Mahmut Kuş, “Yoğunlaştırılmış güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimine yönelik daha önce 2007-2009 yılları arasında Avrupa’nın değişik ülkelerde önemli toplantılar yapıldı. Son olarak geçtiğimiz yıl bu projemiz EU-SOLARIS yani ‘Yoğunlaştırılmış Güneş Işığından Elektrik Enerjisi Üretimi Projesi’ AB Avrupa Araştırma Altyapıları Strateji Forumu tarafından onaylandı ve AB projemizde bize her türlü teknoloji, bilgi ve finans desteğini sağlayacak. Projenin amacı Avrupa Birliği üyesi ve aday ülkelerle yoğunlaştırılmış güneş ışığından elektrik enerjisine yönelik araştırma merkezleri kurmaktır. Kalkınma Bakanlığı’nın da onayıyla Konyamıza çok güzel bir güneş enerjisi santrali kazandırmak istiyoruz. Kurum aşamasının bitmesiyle birlikte de yoğunlaştırılmış güneş ışığından elektrik enerjisi üreteceğiz.” dedi.

 

KURULUMU BİR-KAÇ YIL SÜRECEK

Projenin Konya için öneminin altını çizen Doç. Dr. Kuş, “Belli parabolik aynalarla tıpkı enerji santrallerinde olduğu gibi mercek görevi üstlenilerek güneşten yüksek ısı enerjisi elde edilecek. Daha sonra da alınan bu ısı enerjisinden elektrik enerjisine geçiş yapacağız. Devasa aynaların olacağı bu sahanın sadece kurulumu birkaç yıl sürecek ama kurulduğunda güneşin ışığından elde edilen enerji elektrik enerjisine çevrilecek. Enerjisini kullandığımız için güneş bize fatura da göndermeyecek. Bu proje hem Türkiye hem de Konya için çok önemli bir gelişmedir.  Doğanın bize verdiği güneş enerjisini en iyi şekilde halkımızın hizmetine sunacağız.” dedi.

 

İKİNCİ TOPLANTI ODTÜ’DE

Projenin altyapı hazırlık çalışmalarının yapıldığı Çalıştay’ın ikinci ayağı ise Mart ayında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde yapılması kararlaştırıldı. İkinci Çalıştay’ın ardından Proje’nin Kalkınma Bakanlığı’na sunumu için görev dağılımı yapılacak ve güneş enerjisi santralinin nereye kurulacağı kararlaştırılacak. Kalkınma Bakanlığı’nın onayından sonra Haziran ayında santraller kurulmaya başlanacak. Haber Merkezi

www.memleket.com.tr

21.01.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR