Berbere kahveciye ucuz elektrik geliyor

Yıllık 5 bin kWh’in üzerinde tüketimi olan küçük işletmeler de serbest tüketici kapsamına alındı. Serbest tüketiciler elektriği daha ucuz kullanabiliyor.

 

Elektrik tüketicilerinin üreticilerle ikili anlaşma yapmasına olanak sağlayan serbest tüketicilikte limit düştü. 25 bin kWh olan serbest tüketici limitinin, 5 bin kWh düzeyine düşürülmesiyle berber ve kahvehaneci gibi küçük esnafın da serbest tüketici olarak elektriği ucuza kullanmasının öne açıldı.

 

AVM’ler satabiliyor

TOBB Enerji Sektör Meclis Başkan Yardımcısı Alpay Ünal, yeni sınırın Türkiye’nin yüzde 90’lık pazarına hitap edeceğini belirtti.

 

Ünal, daha önce serbest tüketicilikten yararlanan alışveriş merkezlerinin, indirimli elektriği kendi bünyesindeki dükkanlara satabildiğini anımsatarak şunları söyledi:

 

“Ucuz elektrik fırsatına küçük dükkan, mağaza, büfe de eklendi. Artık berber de kahvehaneci de ikili anlaşma yaparak ucuz elektrikten yararlanabilecek.”

 

Verilen kararın ardından serbest tüketici limitinin sıfırlanmasının önemi kalmadığını belirten Ünal, 150 kWh sınırının altında kalan kesimi konutların temsil ettiğini vurguladı. Alpay Ünal, “Konutlarda 24 saat elektrik kullanılsa da geceleri pek fazla enerji harcanmaz. Bu çaptaki kullanıcılar için faturalama da ayrı maliyet. 50 liralık fatura gitse bunun 2-3 lirası kargo maliyeti olur” dedi.

 

Ünal, serbest tüketiciliğin bireysel abonelerden çok site gibi kalabalık yapılarda yararlı olacağını kaydetti.

http://ekonomi.milliyet.com.tr

02.02.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR