Bilimadamları Bitki Özütünden Güneş Paneli Üretmeye Çalışıyor

Mevcut güneş panellerinde kullanılan silikon çeşitleri yanında selenyum, kadmiyum ve bazı zararlı maddeler güneş panellerinin maliyetini arttırıyor ve geri dönüşümü zor hale getiriyor. Georgia Üniversitesi Teknoloji Enstitüsünde görevli bilim adamları bu sorunları aşmak için doğaya ve mevcut doğal çözümlere yönelmişler.

 

Scientific Reports`da yayınlanan makaleye göre ağaçalarda bulunan seluloz nano-kristal substratlardan güneş paneli yapılması mümkün ve bu panellerin suda çözülme özelliği de olacak. Seluloz nano-kristalin, cam gibi güneş geçirme özelliği olduğunu anlatan makale ince-film güneş paneli üreticiler için çok faydalı bir hammadde olacağını belirityor. Biraz bilim kurgu gibi gözükse de bu Seluloz nano-kristal ve güneş ışığına tutulduğunda elektrik üreten organik yarı-iletkenlerle üretilen güneş panellerinin düşük maliyetli üretilebileceği, ticari ömrünü doldurduğunda ise sadece birkaç dakikada su içinde çözülerek geri kazanılabileceği gerçeği kulağa çok hoş geliyor.

 

Gelişmekte olan ince-fim solar panel pazarında sık kullanılan kadmiyum tellürid, bakır indiyum, galyum selenür gibi hammaddelerin geri dönüşüm özelliğine rakip, organik, düşük maliyetli ve çevreci bir ALTERNATİF pazara çok farklı boyutlar katabilir.

www.limitsizenerji.com

28.03.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR