KMÜ`de Yenilenebilir Enerji ve Kooperatifçilik konuşuldu
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) “Yenilenebilir Enerji ve Yenilenen Kooperatifçilik” konulu panel gerçekleştirildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının desteğiyle Karaman İl Ticaret Müdürlüğü tarafından düzenlenen panelin başkanlığını İl Ticaret Müdürü Yusuf Arı yaptı.
Panele konuşmacı olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı uzmanlarından Ekrem Yıldız ve Gülsüm Gözde Ayanoğlu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Elektrik Piyasası Daire Başkanı Şaban Demir, KMÜ Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Kozlu katıldı.
KMÜ Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda 13 Mayıs 2013 Pazartesi günü saat 13.30’da gerçekleştirilen paneli KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu, KMÜ Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Bakanlık görevlileri, KMÜ personeli ve İl Ticaret Müdürlüğü çalışanları takip etti.
“Karaman, Türkiye’deki Enerji Kooperatifçiliğine Öncü Olabilir”
Panelin açış konuşmasını Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Mustafa Sepetçi yaptı. Sepetçi, kooperatiflerin önemine değindiği konuşmasında “Kooperatifler işbirliği ve yardımlaşmanın ürünüdür. Dolayısıyla medeniyetimizde temelleri mevcuttur.” dedi. Kooperatiflerin kamu ve özel sektörün yanı sıra üçüncü bir sektör olduğunu vurgulayan Sepetçi, dünyada son yaşanan krizden en az etkilenen sektörün kooperatifler olduğunun saptandığını kaydetti.
Sepetçi, dünya genelindeki kooperatif sayısının %10’undan fazlasının Türkiye’de olması nedeniyle ülkemizde bir kooperatif enflasyonu yaşandığına dikkat çekti. Türkiye’de 30 farklı türde kooperatif bulunduğunu belirten Sepetçi, bu kooperatiflerin %67’sinin yapı kooperatifi olduğunu kaydetti. Sepetçi, Türkiye’deki kooperatifçilik sektörünün dünyadaki kooperatifçilik dağılımıyla ters bir yapılanmada olduğunun altını çizerek Türkiye’nin enerji bağımlısı bir ülke olmasına rağmen ülkemizde herhangi bir enerji kooperatifi bulunmadığını vurguladı. Sepetçi, Karaman’ın Türkiye’deki enerji kooperatifçiliğine öncü olabilecek potansiyelde olduğunu söyleyerek konuşmasını noktaladı.
“Kooperatifçilik doğduğun yerde doymadır”
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Uzmanı Ekrem Yıldız, “Girişimcilik ve kooperatifçilik nedir?” başlıklı sunumunda “Kooperatifçilik girişimcilik türlerinden biridir.” şeklinde konuştu. Kooperatifçiliğin yerinde üretim ve istihdam, diğer bir deyişle “doğduğun yerde doyma” demek olduğunu belirten Uzman Yıldız, yatırımcılığın kısa vadede yüksek kazanç demekken kooperatifçiliğin ithal kaynaklar yerine yerli ve atıl kaynakların ekonomiye kazandırılması demek olduğunu vurguladı.
Yıldız, kooperatifçiliğin öneminden dolayı BM’nin 2012 yılını “Kooperatif işletmeler, daha iyi bir dünya kurar” sloganıyla “Uluslararası Kooperatifçilik Yılı” ilan ettiğini söyledi. Türkiye’de 17 Ekim 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı”ndan da söz eden Yıldız, Türkiye’de 8 milyondan fazla kooperatif ortağı bulunduğunu ve mevcut kooperatif türlerine yenilerinin eklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
“Yılda 1400 Evin Enerji İhtiyacı Karşılanabilir”
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı uzmanlarından Gülsüm Gözde Ayanoğlu, “Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri” başlıklı sunumunda dünyadaki yenilenebilir enerji kooperatiflerinden örnekler verdi. Bu konuda Kanada, ABD, Almanya, Danimarka gibi ülkelerin öne çıktığını söyledi.
Ayanoğlu, bir konutta yılda yaklaşık 1500 kwh elektrik tüketildiği bilgisini vererek 1000 kw’lık bir tesisin yılda 2 milyon kwh elektrik üreteceğini ve bununla yılda yaklaşık 1400 evin enerji ihtiyacının karşılanabileceğini belirtti.
“Kullanılmayan arazilerin %3’ü Karaman’ın elektriğinin tamamını karşılayabilir”
KMÜ Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Kozlu, “Karaman’da Güneş Enerjisi Potansiyeli” başlıklı sunumunda Türkiye’de 38. enlemin altında yer alan bölgelerde güneş enerjisinden elektrik üretmenin karlı olacağını kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Kozlu, 11 milyon km2 lik bu bölgenin ancak %50’sinin güneş enerjisi için kullanılabileceğini belirterek bölgede güneş enerjisinden elektrik üretiminin şu an 53 GW düzeyinde olduğunu, halbuki bölgenin potansiyelinin 560 GW’lık üretime imkan tanıdığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Kozlu, Karaman’da kullanılmayan ve güneş enerjisine elverişli arazinin %3’ünün bile Karaman’ın tamamının elektriğini karşılayacak kapasitede olduğunu belirtti.
Dünyadaki güneş enerjisinden konut elektriğini karşılama projeleri hakkında da bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Kozlu, 1990-2000 yılları arasında Almanya’da yürütülen 1000 çatı ve Japonya’da yürütülen 70 bin çatı projeleriyle evlerin elektrik ihtiyacının yenilenebilir kaynaklarla karşılandığına dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Kozlu, güneş enerjisinden elektrik üretme konusunda Avrupa’da İspanya, İtalya ve Almanya’nın öne çıktığını belirtti ve Türkiye’nin son sıralarda yer aldığını kaydetti.
Panelde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Elektrik Piyasası Daire Başkanı Şaban Demir de “Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Uygulamalar” başlıklı sunumunda yasal mevzuattan söz etti.
“Lisanssız Elektrik Üretimi Devrim Niteliğinde Bir Uygulamadır”
Demir, Türkiye’nin dünyanın 17. ve Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi olduğunu vurguladı, ancak enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunun altını çizdi. Demir, 2012’de Türkiye’nin enerji ithalatının 60.1 milyar doları bulduğunu kaydederek güneş enerjisinden elektrik üretiminin gerekliliğini vurguladı.
Güneş enerjisinden elektrik üretiminin mevzuata göre lisanslı ve lisanssız olabileceğine değinen Şaban Demir, 1000 Kw’a kadar olan elektrik üretiminde lisanssız faaliyetlerin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. Lisanssız elektrik üretiminin devrim niteliğinde bir uygulama olduğunun altını çizen Demir, lisanslı üretimde başvuruların ise 10-14 Haziran 2013 tarihleri arasında yapılacağını kaydetti.
Panel, katılımcılara yöneltilen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.
www.karaman.org / gündem
14.05.2013