ODTÜ`lü öğrencilerin "Akıllı Evi" kendi enerjisini üretiyor
ODTÜ`lü öğrencilerin `Akıllı Evi`, çevresel etkisi en aza indirilmiş, enerji verimliliği en üst seviyede, enerji ihtiyacını güneşle karşılayacak şekilde tasarlandı.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencilerinin tasarladığı ve Çin Halk Cumhuriyeti`nde gerçekleştirilecek "Solar Decathlon" yarışmasında sergilenecek "Akıllı Ev" projesi tanıtıldı.
MESA`da tanıtımı yapılan "Akıllı Ev", çevresel etkisi en aza indirilmiş, enerji verimliliği en üst seviyede, enerji ihtiyacını güneşle karşılayacak şekilde tasarlandı. "Solar Decathlon" için 10 Haziran`da Çin`e gönderilecek "Akıllı Ev" projesi, çeşitli ülkelerden katılacak 22 projeye karşı yarışacak. Yüksek enerji verimliliği sağlayan "Akıllı Ev"i tasarlayan, ODTÜ mimarlık ve elektrik-elektronik mühendisliği bölümü öğretim üyesi ve öğrencileri, projeyle yenilenebilir enerji alanına katkı sağlamayı ve atıkların değerlendirilmesi konusunda toplumsal bilinci artırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Proje hakkında bilgi veren ODTÜ elektrik-elektronik mühendisliği bölümü öğrencisi Zeynep Aysu Ünal, "Akıllı Ev" tasarımının amacının, konfor ve estetik kaygıları göz önüne alarak çevresel etkisi en aza indirilmiş, enerji verimliliği en üst seviyede tasarruflu bir ev ortaya çıkarmak olduğunu belirtti.
Ünal, evin mimarisinde geleneksel Türk avlu modelini uyguladıklarını, Ortadoğu mimarisiyle yaratıcı fikirleri harmanladıklarını, yalıtımda kot kumaşından yararlandıklarını anlattı.
Evin Çin`e nakli ve beyaz eşyalar konusunda sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Ünal, bu konuda destek beklediklerini ifade etti.
Ünal, "Solar Decathlon Çin 2013" yarışmasından sonra projeyi yurt içi ve yurt dışında sergilemek, ALTERNATİF yaşam şekilleri hakkında bilgilendirme çalışmaları yapmak istediklerini kaydetti.
Ekleme yapılarak, büyütülebilen ve içerisinde kullanılan mobilyalar katlanabilir özelliğe sahip şeklide projelendirilen "Akıllı Ev"in maliyeti 150 bin dolar. 3 yıl devam eden proje, ev fiyatı da eklendiğinde 230 bin dolara mal oldu. Projenin maliyetinin büyük bir kısmı sponsorlar tarafından karşılandı.
Geleneksel Türk mimarisinden esinlenen evin iç avlusunda, camla kaplı yağmur sularının toplandığı bir havuz yer alıyor. Bu havuzdaki su, evdeki ısının belli bir derecede kalmasını sağlıyor. Avluda uygulanan çatı tasarımı evin hava sirkülasyonunu sağlarken, deprem, sel, heyelan gibi doğa olaylarında evin sarsıntı yaşamaması için de duvarlarda çaprazlama yöntemi kullanıldı.
Yarışmada sergilenecek evler, mühendislik, mimarlık, satılabilirlik, tanıtım, ekonomiklik, çevreye uyum, enerji dengesi ve verimliliği gibi alanlarda özel jürilerce değerlendirilecek. Ankara (AA)
www.turkiyegazetesi.com.tr / eğitim
01.06.2013