Panasonic`ten Elektriği Olmayan Bölgelere 100 Bin Güneş Feneri

Panasonic`in güneş enerjisiyle çalışan, insan sağlığını risk altına sokmayan ve karbon salınımı yapmayan güneş fenerleri, gelişmekte olan ülkelerdeki sağlık ve eğitim hizmetlerinin verimliliğini artıracak. Halihazırda 1,32 milyon insanın elektriksiz yaşadığı dünyada Panasonic`in ilk hedefi Myanmar.

 

Panasonic, kuruluşunun 100. Yıldönümü olan 2018 itibarıyla dünyada elektrik bulunmayan bölgelerde yaşayan insanlara 100 bin LED güneş feneri bağışlayacağı "100 Bin Güneş Feneri Projesi"ni hayata geçirdi. Projenin ilk ayağında Panasonic güneş enerjisi ile çalışan 3 bin kompakt ışık kaynağını sosyal sorunlarla boğuşan Myanmar`daki sivil toplum kuruluşlarına bağışlayacak. Panasonic`in yapacağı bağış Myanmar`ın Yangon kentinde yapılan törenle resmiyet kazandı. Önümüzdeki ay ise Hindistan`daki bir sivil toplum kuruluşuna 5 bin adet kompakt güneş enerjili ışık kaynağı ve Afrika`daki bir mülteci kampına da 2 bin adet ışık kaynağı* bağışlanacak.

 

Tüm dünyada başta Asya ve Afrika kıtalarındaki gelişen ülkelerde olmak üzere yaklaşık 1,32 milyon insan elektrik kullanmadan yaşıyor. Söz konusu bölgelerdeki birçok evde aydınlatma için gazyağı lambaları kullanılıyor ancak bu lambalar yangın risklerini beraberinde getirmelerinin yanı sıra insan sağlığına zararlı etkiler içeriyor.

 

Elektrik yerine gazyağının kullanıldığı bölgelerde sağlık, eğitim ve ekonomi açısından büyük zorluklar yaşanıyor. Panasonic bu bölgelerdeki sorunların çözüm sürecine kilit teknoloji ve ürünleriyle katkıda bulunmaya çalışıyor. Panasonic`in güneş fenerleri enerjilerini gün boyunca güneşten alıyor ve içerdikleri pillerde depoluyor. Gece boyunca ışık kaynağı olarak kullanılabilen güneş fenerleri insan sağlığına en ufak bir zarar vermediği gibi karbon salınımı da yapmıyor.

 

Demokratik ve ekonomik reform süreci içerisinde olan Myanmar`da elektrik kullanım oranları ancak yüzde 13** oranlarında kalıyor. Panasonic`in bağışlayacağı kompakt güneş fenerleri Myanmar`ın eğitim ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesinde önemli rol oynayacak.

 

Panasonic Nisan 2011`de tam bin adet LED fenerini BM aracılığı ile Tanzanya`ya bağışlamış, şirketin bu bağışını Mart 2012`de Kamboçya`ya gönderilen 2 bin fener izlemişti. Güneş fenerleri sayesinde insanlar eğitim ve sağlık gibi hizmetlerini gece vakitlerinde alabiliyor. Panasonic`in gönderdiği güneş fenerleri, gazyağı maliyetlerini de ortadan kaldırarak ülke ve hanehalkı ekonomilerine de katkı sağlıyor.

 

Proje ile ilgili daha fazla bilgiye http: //panasonic.net/citizenship/lantern adresinden ulaşılabiliyor.

 

*Projenin başladığı 2013 mali yılında (Nisan 2012-Mart 2013) güneş fenerleri yerine güneş enerjili kompakt ışık kaynakları dağıtılacak.

** Kaynak: Uluslararası Enerji Ajansı`nın "Dünya Enerji Görünümü 2011" raporu

www.haberler.com

08.07.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR