Sokak lambaları gece yarısından sonra yüzde 50 kısılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, sokak aydınlatmaları ile ilgili hazırladığı yönetmeliği tamamladı.

 

Artık genel aydınlatma kapsamındaki halkın ücretsiz kullanımına açık ve kamuya ait park, bahçe, tarihî ve ören yerleri ile yürüyüş yolu gibi yerlerdeki mevcut aydınlatma tesisleri ve yeni yapılacak tesislerde lambalar geceleri yarı yarıya kısılıcak. Uygulama saat 02.00`den sonra başlayacak. Lambaların yüzde 50 kısılması için gerekli yatırımlar 31 Aralık 2015 tarihine kadar tamamlanacak.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın hazırladığı Genel Aydınlatma Yönetmeliği Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik; genel aydınlatma tüketimlerinin ölçülmesine ilişkin teknik esaslar ile ödemeye, kesinti yapılmasına, uygulamaya, denetime ve aydınlatma komisyonunun oluşturulması ve çalışmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

 

Otoyollar ve özelleştirilmiş erişme kontrollü karayolları hariç, kamunun genel kullanımına yönelik bulvar, cadde, sokak, alt-üst geçit, köprü, meydan, kavşak, yürüyüş yolu ve yaya geçidi gibi yerler ile halkın ücretsiz kullanımına açık ve ticari faaliyette bulunulmayan kamuya ait park, bahçe, tarihî ve ören yerleri gibi halka açık yerlerin aydınlatmaları ile trafik sinyalizasyonu genel aydınlatma kapsamında değerlendirilecek ve enerji giderleri genel aydınlatma kapsamında ödenecek. Ticari, reklam, ilan ve benzeri amaçlı panoların aydınlatmaları ile dekoratif aydınlatmalar için harcanan enerji genel aydınlatma kapsamında değerlendirilmeyecek.

 

SINIR AYDINLATMALARI İLE İLGİLİ ÖDEMELERİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI YAPACAK

Toplu Konut İdaresi`nin, küçük sanayi sitelerinin, dağıtım lisansı bulunmayan OSB`lerin anahtar teslimi yaptırdığı genel aydınlatma tesisleri ile Karayollarının ve Belediyelerin anahtar teslimi yaptırdığı alt-üst geçit ve köprülü kavşak işlerine ilişkin aydınlatma tesisleri bağlantı anlaşması yapıldıktan sonra mülkiyeti TEDAŞ`a ait olmak üzere ilgili dağıtım şirketine protokol ile iz bedel üzerinden devredilecek. Güvenlik amacıyla yapılan sınır aydınlatmalarına ait yatırım, işletme ve tüketim giderleri, İçişleri Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak. Toplumun ibadetine açılmış ve ücretsiz girilen ibadethanelere ilişkin aydınlatma tesislerinin yapımı, işletmesi ve giderleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek.

 

Kamunun genel kullanımına yönelik bulvar, cadde, sokak, alt-üst geçit, köprü, meydan, kavşak, yürüyüş yolu ve yaya geçidi gibi yerlerin aydınlatılması, aydınlatma sınıflarının seçimi, yol aydınlatması özellikleri ve hesapları ile ölçme işlemleri ilgili mevzuat ve standartlara uygun olarak yapılacak. Genel aydınlatma kapsamındaki halkın ücretsiz kullanımına açık ve kamuya ait park, bahçe, tarihî ve ören yerleri ile yürüyüş yolu gibi yerlerdeki mevcut aydınlatma tesisleri ve yeni yapılacak tesislerde, aydınlatma düzeyleri en geç saat 02:00`den sonra yüzde elli oranında düşürülecek.

 

AYDINLATMA DİREKLERİ İÇİN SON KARARI KOMİSYON VERECEK

Her ilde vali veya vali tarafından görevlendirilen vali yardımcısının başkanlığında TEDAŞ, dağıtım şirketi, ilgili belediye ve il özel idaresi temsilcilerinden oluşan aydınlatma komisyonu kurulacak. Aydınlatma komisyonu genel aydınlatma kapsamındaki halkın ücretsiz kullanımına açık ve kamuya ait park, bahçe, tarihî ve ören yerleri ile yürüyüş yolu gibi yerlerdeki mevcut aydınlatma tesisleri ve yeni yapılacak tesislerde, aydınlatma düzeylerinin en geç saat 02:00`den sonra yüzde elli oranında düşürülmesi konusunda tereddüt hasıl olduğunda karar alabilecek. Genel aydınlatma tesislerinin kurulacağı yerlerin tarihi ve kültürel özellikleriyle uyumu konusunda karar alacak. Kamu güvenliği çerçevesinde dağıtım şirketinden elektrik kesintisi yapılmasını isteyebilecek. Genel aydınlatmaya ilişkin vatandaşlar ile anket çalışması yapabilecek. Dağıtım şirketince genel aydınlatmaya ilişkin yapılacak aydınlatma yatırımları konusunda karar almaya yetkili olacak. Direk dikilmesi uygun olmayan bulvar, cadde, sokak, kavşak, alt-üst geçit, köprü, meydan ve yaya geçidi gibi yerlerde aydınlatma tipi belirlemeyecek. Mevcut aydınlatma tesis ve tesisatlarından hangilerinin genel aydınlatma kapsamına girdiği ya da tüketim giderlerinin hangi kurum veya kuruluş tarafından karşılanması gerektiği konularında tereddüt hasıl olduğunda karar verecek. (CİHAN)

www.zaman.com.tr / ekonomi

27.07.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR