Turizmi Elektrik Çarptı!

Akdeniz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (AKEDAŞ) bölgede her gün 4-5 saat elektrik kesintisi yapması işletme sahiplerinin tepkisine yol açtı.

 

YeniAlanya.com`dan Mustafa Adıyaman`ın haberi;

Elektrik kesintilerinin müşteri memnuniyetini azalttığını, tur şirketlerinin reklamasyon cezası kesmeye başladığını iddia eden turizmciler, jeneratörlere aylık ödedikleri elektrik faturasının iki katı yakıt harcadıklarını, buna rağmen müşteri memnuniyetini sağlayamadıklarını söylediler. İşletmeciler, yaklaşık 15 bin kişiye iş imkanı sağlayan, ülkemize hatırı sayılır miktarda döviz girdisi sağlayan otel işletmecilerine sahip çıkılmadığını söyledi.

 

‘3 AYDIR BAĞLANMADI’

Otellerdeki jeneratörlerden çıkan gürültünün çevreyi rahatsız ettiğinden de yakınan otelciler, “Dinlenmek için otellerimize gelen misafirlerimiz, jeneratör sesinden bırakın dinlenmeyi, aksine yoruluyorlar” dedi. İşletmeciler, şöyle konuştu: “AKEDAŞ, bölgenin enerji sorununu çözmek için Boztepe mevkiindeki 50 NWA`lık trafoyu kaldırıp yerine 100 NWA`lık trafo konulması için çalışma başlattı. Ancak, kaldırılıp Antalya`daki depoya götürüldü. İddia edilen trafo ise 3 aydır şebekeye bağlanamadı. AKEDAŞ, yeni trafoyu devreye aldıktan sonra eski trafoyu devreden çıkarsaydı bugün bu sorun yaşanmayacaktı. Unutulmamalı ki, oteller bölgesine enerji sağlayan elektrik şebekesinin yenileme çalışmalarına 2007-2008 yılında harcanan 4 milyon 125 bin lirayı derneğimiz ALTUYAB finans etti. 2 yıl sonra da bu bedelin yüzde 50`sini kullandığımız elektrikten mahsup ettik.”

 

AKEDAŞ TURİZME DARBE VURDU

Mukarnas SPA Otel Sahibi ve ALTUYAB Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Sirkeci, “Turizmci bu saygısızlığı hak etmiyor. Haziran ayından buyana her gün elektrikler 4-5 saat kesiliyor. Birçok işletmenin jeneratörleri, klima, diğer araç ve gereçleri çalıştırabilecek güçte olmadığı için müşterilerinin şikayetlerine yol açıyor. Sıcaktan bunalan konuklarımız, serinlemek için bir ağaç gölgesi bulmaya çalışırken, jeneratörlerin çıkardığı sesten de aşarı derece rahatsız oluyorlar. AKEDAŞ, yeni trafoyu devreye almadan eski trafoyu devreden çıkarmakla Okurcalar Bölgesi turizmine büyük bir darbe vurdu. Geçen yıl bin 500 TL`lik akaryakıt yakarken, bu miktar bu yıl 15 bin TL`ye çıktı. Bölgedeki oteller aylık ortalama 500 bin TL`lik yakıt harcıyor. Elektrikler kesilmediğinde şebekeye verilen enerjide sağlıklı olmadığından meydana gelen voltaj düşmesi sonucu elektronik ve elektrikli araçlar sık sık arıza yapıyor. Binlerce lira vergi ödeyen, binlerce vatandaşımızın evlerine ekmek getirmesini sağlayan ve ülkeye hatırı sayılır miktarda döviz girdisi sağlayan bizler, bunu hak etmiyoruz” dedi.

 

‘REZERVASYONLAR ETKİLENECEK’

Aventura Otel ve Q Premium Resort Otel Sahibi İzzet Atlı ise aylık 10 bin TL elektrik faturası öderken, günlük yaşanan kesintiler yüzünden aylık 20 bin TL akaryakıt bedeli ödemek zorunda kaldıklarını kaydetti. Atlı, “Jeneratörler uzun süreli çalıştığından aşırı ısınmadan ötürü sık sık arıza yapıyor. Bütün bu olumsuzlukları bir yana bırakırsak, elektrik kesintisi nedeniyle jeneratörlerin tüm soğutma sisteminin enerji ihtiyacını karşılayamaması nedeniyle misafirlerinizin şikayetlerine yol açıyor. Misafirlerimiz, elektrik kesilince, ‘Burası Türkiye’ diyerek bizimle dalga geçiyorlar. Birçok işletmeci arkadaşımız, müşterilerinin şikayetleri üzerine reklamasyon cezaları ile karşı karşıya kalıyorlar. Gezi olayları nedeniyle rezervasyonlarda yüzde 20-30 düşüşle karşı karşıya kalan işletmeciler, şimdide elektrik kesintisi yüzünden gelecekte yapılacak rezervasyonların düşmesi tehlikesiyle karşı karşıya. Konuklarımız, ülkelerine döndüklerinde yaşadıkları olumsuzlukları anlattıklarında rezervasyonları olumsuz yönde etkiyecektir.

 

‘KESİNTİLERİN FATURASI AĞIR OLACAK’

Meryan Otel Genel Müdürü ve ALTUYAB Yönetim Kurulu Üyesi İmran Torun, trafo yenileme çalışmaları için ilgililere öncelikle teşekkür etmek istediğini söyledi. Torun, “Ancak AKEDAŞ ve TEDAŞ`ın, yeni trafoyu devreye almadan eski trafoyu devre dışı bırakması en büyük hata olmuştur. Haziran ayından buyana her gün 5-6 saat yapılan kesinti bizleri canımızdan bezdirdi. Jeneratörlerin enerji ihtiyacını karşılayamaması nedeniyle klimalar sağlıklı çalışmadığından müşteri memnuniyeti dibe vurmuştur. Bizler, otelimizde konaklayan misafirlerin ülkesine gittiğinde olumlu yönde tanıtım yapması için tüm imkanlarınızı seferber ederken, AKEDAŞ`ın enerji kesintisi yapması gelecek yıllardaki rezervasyonları olumsuz yönde etkileyecektir. Elektrik kesintisi olmadığında verilen enerji de sağlıklı olmadığından voltaj düşmesi nedeniyle oteldeki elektronik ve elektrikli aletler arıza yapıyor. Elektrik kesintileri enerji giderlerini artırırken, turların müşteri şikayetlerini gerekçe göstererek reklamasyon cezası kesmesinin de önünü açtı. Bölgesel ve uluslararası rekabetin kızışmış olduğu günümüzde elektrik kesintilerinin faturası gelecek sezonlarda ağır olacak” diye konuştu.

 

‘TURİZM SEKTÖRÜ BU CEZAYI HAKETMİYOR’

Water Planet Otel Sahibi Okan Sami Soylu da elektrik kesintileri hakkındaki düşüncelerini şu şekilde aktardı: “AKEDAŞ, Okurcalar Karaburun Bölgesi turizmine büyük bir darbe vurdu. Haziran ayından buyana her gün yapılan kesintiler bizleri ve idarecilerimizi, misafirlerimizin şikayetleriyle karşı karşıya getirdi. Jeneratörler tüm enerji ihtiyacını karşılamakta zorlandığından klimaları sağlıklı olarak çalıştıramıyoruz. Bizler, ülkemize bir turist daha fazla getirebilmek için mücadele verirken AKEDAŞ, bilerek veya bilmeyerek yaptığı planlama hatasıyla sektöre büyük darbe vurmuştur. Trafo yenileme çalışmaları kış aylarında yapılsaydı bugün bu sıkıntıları yaşamazdık. Aylık ödediğimiz elektrik faturasının iki katını jeneratör akaryakıtına harcamamıza rağmen müşterilerin şikayetlerini önleyemiyoruz. Bu ülkeye binlerce lira vergi veren, ülkemize hatırı sayılır miktarda döviz girdisi sağlayan ve binlerce vatandaşa istihdam sağlayan turizm sektörü bu cezayı hak etmiyor. Turizmcinin sahibi yok. Tüm korkumuz, bu olumsuzluğun faturasını önümüzdeki yıllarda rezervasyon düşüşüyle ödemektir. (Kaynak: Mustafa Adıyaman / Yeni Alanya)

www.enerjipostasi.com

21 Ağustos 2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR