ABD ekonomisinden akan enerjinin %61`i israf ediliyor!

Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı tarafından geçen ay yayımlanan güncel bir analiz; ABD’de sadece %39 oranında enerji verimliliği sağlandığını ortaya koydu.

 

Başka bir deyişle, ABD ekonomisinden akan enerjinin %61`i israf ediliyor. Analizin en çarpıcı noktalarından biri de; 2012 yılında ABD`de israf edilen enerjinin tam 7 yıl boyunca İngiltere`nin enerji ihtiyacını karşılayabilecek boyutlarda olması.

 

Verimsizlik ağırlığı aşağıdaki enerji akış şeması tarafından temsil edildi:

 

Sol tarafta ülkenin enerji yakıt girişleri (örneğin; kömür, doğal gaz) gösterilirken; sağ tarafta ise son kullanım enerji tüketimi (örneğin; ulaşım, sanayi, konut) belirtiliyor.

 

Analize göre; santrallerin nispeten verimsiz olmasından kaynaklı olarak enerjiye yönelik atığın çoğu elektrik üretiminden kaynaklanıyor. Ayrıca ulaştırma sektöründe özellikle, içten yanmalı araçların da oldukça verimsiz olduğu ancak son yıllarda daha verimli hale getirilmeye çalışıldığı vurgulanıyor.

 

Araştırmaya göre; 1970 yılından bu yana, elektrik ve ulaşım için enerji kullanımındaki verimi artırmaya yönelik önemli bir büyüme görülüyor. Özellikle, ulusal enerji verimliliğine yardımcı olan tüm teknolojik gelişmeler, kamu sektöründeki inovasyon, verimli enerji için davranış bilimlerinde geliştirilen yeni yaklaşımlar ve politik devrimler gelecek vaat eden bir dalga; on yıllar boyunca kalacak bir gerçeklik olarak görülüyor.

(Çeviri: Enerji Postası)

www.enerjipostasi.com

26 Ağustos 2013

 
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR