Ormana kurulacak rüzgar santralı için yönetmelik değişiyor, yatırımcı tedirgin 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı`nın, ormanlık alana rüzgar enerjisi santrallerinin (RES) kurulmasını düzenleyen yönetmelik taslağı sektör yatırımcılarını endişelendirdi.

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı`nın, ormanlık alana rüzgar enerjisi santrallerinin (RES) kurulmasını düzenleyen yönetmelik taslağı sektör yatırımcılarını endişelendirdi. Yatırım maliyetinin artacağını ifade eden Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Ataseven, RES projesi için şu anda indirimsiz olarak yılda 500 bin TL ağaçlandırma ödemesi yapıldığını belirterek, yeni düzenleme ile bunun yılda 12 milyon TL`ye çıkarılmak istendiğini öne sürdü.

 

Taslak yönetmelik hakkında açıklama yapan TÜREB Başkanı Mustafa Ataseven, bu yüzden rüzgar sektörüne yapılacak yatırımların durma noktasına geleceğini savundu. Ataseven, "Bir taraftan 2023 yılında yenilenebilir enerjinin toplam elektrik enerjisi üretimi içindeki payının yüzde 30 olması istenirken, diğer taraftan rüzgar yatırımlarını durma noktasına getirecek düzenlemelerin yapılmasını anlamlandıramıyoruz. Elektrik faturalarının azalması için yenilenebilir enerjinin önünün açılması gerekiyor." dedi.

 

RES yatırımlarını destemeklenmek amacı ile çıkarılan 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kanunu çerçevesinde yatırımcıya orman arazisi kiralarken yüzde 85 oranında indirim sağlanıyordu. TÜREB Başkanı Ataseven, Orman ve Su İşleri Bakanlığı`nın çıkarmaya hazırlandığı yönetmelik taslağına göre artık yatırımcıdan arazi kiralanmasında 12 kat daha fazla ücret talep edileceğini iddia etti. Örnek olarak 50 megavat kurulu güçte ve Batı Anadolu`daki en pahalı orman bölgesi sayılan İstanbul, İzmir, Balıkesir`de takriben 100 hektar alanı kiralayacak bir RES projesi veren Ataseven, bu yatırım için şu anda indirimsiz olarak yılda 500 bin TL ağaçlandırma ödemesi yapıldığını ama yeni düzenleme ile bunun yılda 12 milyon TL`ye çıkartılmak istendiği ifade etti.

 

TÜREB, Orman Kanununun 17/3 ve 18. Maddelerinin uygulama yönetmeliği taslağı ve orman izinleri konusunda sektör paydaşları ile bir toplantı düzenleyeceğini de açıkladı. Önümüzdeki hafta gerçekleştirilmesi planlanan toplantıya sektör temsilcilerinin yanısıra TEİAŞ, Enerji Bakanlığı, YEGM, Orman Bakanlığı ve EPDK`dan da katılım yapılması beklendiği ifade edildi. Bu arada Orman ve Su İşleri Bakanlığı iddia ile ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. Bakanlık, konuyla ilgili soruları cevapsız bıraktı. ANKARA (CİHAN)

www.stargundem.com / ajanslar

10.09.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR