Self Servis Elektrik

5 aydır askıda olan ‘lisanssız’ üretim için yönetmelik çıktı.

 

Vatandaşın evinde kullandığı elektriği kendinin üretmesine imkân tanıyan lisanssız elektrik için yönetmelik sonunda çıktı. Böylece yaklaşık beş aydır askıda olan ‘lisanssız elektrik üretim’ başvurularının da önü açıldı. Sektör temsilcileri, “2014’te toplam başvurunun 3 bin adedi geçeceğini tahmin ediyoruz” diyor.

 

YENİLENEBİLİR enerji sektörünün uzun süredir beklediği ‘Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’ nihayet yürürlüğe girdi. Böylece yaklaşık 5 ay önce durdurulan lisanssız başvuruları da yeniden başladı. Yönetmeliğin getirdiği en önemli yenilik, üretimdeki 500 kilovat sınırlamasının 1 megavata (MW) yükseltilmesi oldu. Bu limit de Bakanlar Kurulu kararı ile 5 MW’a kadar çıkartılabilecek. Lisanssız Elektrik Üreticileri Derneği (LİDER) Başkanı Yalçın Kıroğlu, “Beş aydır kapalı olan sektörün açılması oldukça güzel bir gelişme. Sınırın yükseltilmesi daha büyük üretim tesislerinin kurulmasını sağlayacak. Belediyelerin içme su ve atık su isale hatlarına elektrik üretme tesisleri kurulabilecek, böylece belediyeler elektrik maliyetlerinin bir kısmını kendileri karşılayabilecek” diye konuştu.

 

DAĞITIM ŞİRKETİNİN TAVRI

Lisanssız elektrik üretimi, kamuoyunda isteyenin çatısında güneş paneli veya bahçesinde rüzgâr türbini kurarak kendi elektriğini üretmesi olarak biliniyor. Üretim fazlasının da sisteme satılmasına imkân veren uygulama hayata geçtiği günden bu yana oldukça dikkat çekti. Yeni yönetmelik çıkıncaya kadar durdurulan lisanssız elektrik üretim başvurularının ise hızla devam etmesi bekleniyor. Solarbaba Platformu kurucusu Ateş Uğurel, son beş aydır mevzuatın olmaması nedeniyle bilhassa yabancı yatırımcı ve finans şirketlerinin yatırım planlarını ertelediğini, şimdi sürecin yeniden hız kazanacağını belirterek, şunu söyledi: “Burada önemli olan sahadaki pratik uygulamalar olacak. Türkiye’de tüm dağıtım şirketleri özelleştirildi. Bu dağıtım şirketlerinin kâr oranları da sabit bir yüzde. Kârlılıklarını arttırmak için yapabilecekleri tek şey mümkün olduğu kadar çok elektrik satmak. Kendi enerjisini temiz enerji kaynaklarından kendi üreten her gerçek ve tüzel kişilik ise dağıtım şirketinin kârını azaltacak. Dolayısıyla bu şirketlerin yaklaşımı çok önemli olacak.”

 

ŞEBEKEYE SATMA, SINIRI AŞ

LİDER Başkanı Kıroğlu ise yeni yönetmelik ile sınırsız üretimin önünün açıldığını belirterek, şöyle konuştu: “Tüketimi fazla olan işletmeler 1 MW sınırına takılmadan üretim tesisleri kurabilecek. Ancak oluşan tüketim fazlası sonucunda, şebekeye enerji verse bile para alamayacak. Türk sanayisinin kendi elektriğini üretmesinde çok büyük bir adım. Diyelim ki bir fabrikanın aylık elektrik tüketimi 2 milyon kilovat saat, yani aylık 484 bin lira faturası var. Rüzgâr tesisi kurup, kendi trafosundan bağlarsa, kendi elektriğini üretebilecek. Alışveriş merkezleri de kendi elektriğini şebekeye satmamak suretiyle sınırsız üretebilecek. Lisanssızdaki sınırlar kalktı. Durdurulmadan önce lisanssız üretim 980 başvuruya ulaşılmış, bunlardan 659 proje olumlu bulunmuş, toplam kapasite ise 250 MW’a ulaşmıştı. Şimdi yılsonuna kadar başvuru sayısının 1.500’e çıkabileceğini öngörüyoruz.”

 

Üniversite ve AVM’ler sırada

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, “Bu uygulamanın başlaması ile birlikte ülkemizde lisans almadan elektrik üretmek ve ihtiyacından fazlasını satmak isteyen insanlarımız için büyük bir potansiyel harekete geçti. Toplu konutlar, üniversiteler, alışveriş merkezleri sıraya girdi. Şimdi bu potansiyeli iki kat arttırıyoruz” dedi.

 

TEDAŞ’ta yığılma olmaya başladı

GÜNEŞE Derneği Başkanı Mehmet Özer, başvurularda yaşanan sıkıntıyı ise şöyle anlattı: “Tüm Türkiye’deki binlerce proje TEDAŞ’ta tek bir birime yönleniyor. Ciddi bir yığılma olmaya başladı. Bu süreçte çok fazla bekleyen proje olacak. Bu yönetmelikte tüm projelerin tek bir birime yönlendiril-mesindense, TEDAŞ’ın bölge müdürlüklerine dağıtılmasını bekliyorduk. Bir çözüm önerisi de istenen evrak yükünün basitleştirilmesi. Bir projenin onaya gitmesi için hazırlanan dosya Almanya’da 20, Türkiye’de 120 sayfa” diye konuştu. Merve ERDİL

www.hurriyet.com.tr / ekonomi

03.10.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR