Güneş Pilleri Ucuzluyor mu?

Güneş pilleri sıradan elektrik tüketicileri için hala pahalı bir yatırım. Ancak Harvard Üniversitesi’nden bir grup bilimadamı bina yanları ve çatılar için daha ucuza boyanabilir organik güneş pilleri üretmek için çalışıyor. Araştırmalara dünyanın birçok ülkesinden binlerce gönüllü katılıyor.

 

Piyasadaki güneş pillerinin çoğu silikon bazlı ve üretimleri karmaşık makinalar ve uzmanlık gerektiriyor. Amerika’da ortalama bir ev günde 20 ile 24 kilovat saat elektrik harcıyor. Bu enerjiyi güneş pilleriyle üretmek için 20 bin dolara yakın bir yatırım gerekiyor. Uzun dönemde bu tasarruf sağlasa da birçok kişi için bu harcamayı yapmak çok zor.

 

Ancak Harvard Temiz Enerji Projesi’nden araştırmacılar daha ucuz, karbon temelli bileşimler kullanarak bu masrafı düşürmeye çalışıyor. Proje lideri Alan Aspuru Amerika’nın Sesi’ne Skype aracılığıyla karbon temelli pillerin piyasada etki yaratabilmesi için yüzde 10 verimlilikte çalışması gerektiğini söyledi: “Bu, bu alete çarpan güneş ışığının yüzde 10’unun enerjiye dönüşmesi demek. Elimizde bu verimliliği yaratan 3-4 ya da 5 tane molekül var. Bu da son 1-2 sene içinde keşfedildi.”

 

Aspuru bugün kullanılan silikon temelli pillerin verimliliğinin yüzde 15 olduğunu söylüyor. Daha verimli güneş pilleri var ancak bu pahalı piller genelde yalnızca uydularda kullanılıyor. Ancak ucuz karbon temelli güneş pilleri geniş yüzeyleri kaplayarak düşük verimliliği önemsiz kılabilir.

 

Araştırmacılar şimdiden 2 milyon 300 bin karbon temelli bileşimi tanımladı ve bunların 35 bininin yüzde 10’dan fazla verimlilik sağlayacağı sonucuna vardı.

 

Alan Aspuru, “Bu 35 bin molekülün hepsinin yüzde 10’dan fazla verimliliğe sahip olduğu anlamına gelmiyor. Güneş pili açısından bu yalnızca bu potansiyele sahip olduklarını gösteriyor ancak daha fazla araştırma gerekiyor” diyor.

 

Aspuru bu bileşimler üzerindeki analizler için güçlü bilgisayarlara ihtiyaç olduğunu söylüyor.

 

Grup da bunu dünya çapındaki binlerce gönüllüye bilgisayarlarını kullandırtarak “sanal bir süper bilgisayar” projesine dönüştürerek başarmış.

 

Aspuru, “IBM’in Dünya Toplum Ağı Projesi ile ortaklığımız var ve veri tabanındaki yüzbinlerce gönüllünün bilgisayarlarını kullandırması sayesinde projemizi sürdürüyoruz” diyor.

 

Araştırmacılar bulguların keşifleri hızlandıracağını ve bu araştırmalar sayesinde dünya çapındaki deney laboratuvarlarının yeni maddeler bulacağını umut ediyor.

 

Şimdiye kadar sonuçlar cesaret verici. Temiz Enerji Projesi şimdiden DA2T adlı güçlü bir organik yarıiletken keşfetmiş. Bu da bilimsel literatürdeki en iyi ikinci yarıiletken. WASHINGTON

www.amerikaninsesi.com / Bilim ve Teknoloji

16.10.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR