Mutlu Akü ve Malzemeleri Sanayi A.Ş. hakkında …

 

Tarihçe

Mutlu Anonim Şirketi, kurulduğu 1945 yılından itibaren Türkiye`nin Ekonomik Kalkınma süreci olarak adlandırılan dönemde faaliyet göstermiş ve önceleri ithalat ve ihracat konusunda hizmet vermiştir. 1955 yılında akümülatör üretimine başlayan Mutlu Akü, Serbest Ekonomi ve Dış Satıma önem veren politikalarının uygulandığı 1983 sonrası dönemde, ulaştığı yüksek kalite seviyesiyle iç ve dış pazarda rakiplerine karşı üstünlük kazanmıştır. İç pazarda, tüketicinin kaliteye önem vermeye başlaması ile birlikte, pazar payı her yıl artış göstermiş ve %40 seviyelerine yükselmiştir. 2 milyon USD olarak başlayan ihracat hacmi ise kesintisiz olarak artmaya devam etmiş ve 60 milyon USD seviyelerine çıkmıştır.

 

Mutlu Akü tesisleri 1996 yılında Kartal`dan Tepeören Tuzla`ya taşınmış ve Türk sanayisine kazandırılan bu modern tesisin büyük bölümü öz kaynaklardan, kalan dörtte birlik kısım ise halka açılma yolu ile karşılanmıştır. Halka Açılma oranı 1994 ve 1995 yıllarında toplam %25`e çıkartılarak Mutlu Akü, Halka Açık şirket statüsüne girmiştir.

 

Mutlu Holding`e bağlı olarak faaliyet gösteren Mutlu Akü, grubun ilk şirketi ve gruba dinamizm kazandıran itici gücüdür. Mutlu Holding`e bağlı diğer şirketler ise; Mutlu Plastik A.Ş., Türker İzabe ve Rafine Sanayi A.Ş. olarak sıralanır.

 

Akümülatör üretimi Mutlu Akü`nün Tepeören`deki tesislerinde gerçekleşmektedir. Bu tesislerde kristal, cam, boya ve seramik sanayinin önemli hammaddeleri arasında yer alan, kurşun türevi Sülyen ve Mürdesenk maddelerinin üretimi de yapılmaktadır. Mutlu Holding`in atık akü geri kazanım tesisleri ise Kütahya - Gediz`de faaliyet göstermektedir.

 

Mutlu Akü, ulaşmış olduğu kalite, kapasite ve güvenilir hizmet anlayışıyla Türkiye`nin, Ortadoğu`nun ve Doğu Avrupa`nın en büyük akü üreticisi haline gelmiştir. Kuruluşunun 51`inci yılında devreye geçirilen 230 dönüm alan üzerine kurulu modern tesisleri ile Mutlu Akü sektörünün dev kuruluşu olarak ülkesinin gurur kaynağı olmayı başarmıştır.

 

Misyon ve Vizyon

Kuruluşumuzun misyonu

İleri teknolojinin sunduğu yenilikleri kullanarak Ar-Ge çalışmalarımızı sürekli arttırarak; dünya pazarlarında kabul gören en yüksek standartlara sahip kaliteli ürünler üreterek tüm müşterilerimizin hayat boyu en güvendiği üretici, marka olmak ve satış sonrası hizmetlerde hemen ulaşılabilirlik üstünlüğümüzü devam ettirerek sürekli yenilikçi çözümler üretmektir.

 

Bu doğrultuda çevre ve doğaya olan hassasiyetimizi en üst seviyelerde tutarak yüksek sorumluluk bilincimizi korumak ve bu konularda sektörde ve toplumda örnek model olmaktır.

 

Kuruluşumuzun vizyonu

Yarım yüzyılı aşan gururlu geçmişimizde, oluşturduğumuz değerlerimizi koruyup yeni yüzyılın rekabet ortamında da en iyi hizmeti ve en kaliteli ürünleri yeni teknolojilerle donatılmış en modern üretim tesislerine sahip tecrübeli ve çalışkanlıklarıyla gurur duyduğumuz değerli çalışanlarımız ile birlikte bulunduğumuz tüm pazarlarda en güvenilen ve en yüksek pazar payına sahip lider kurum olmaktır.

 

Kalite Politikası

Dışarıdan yapılan Audit sonuçlarına göre kalite sertifika derecemiz yükselerek devam etmektedir. Mutlu Akü`nün kapasite ve marş performansı, en az ürün üzerinde belirtildiği kadar olup, pazar içinde kalitesini kanıtlamış ve müşteri memnuniyetini kalitesiyle kazanmıştır. 1994 yılında DQS`dan alınan ISO 9001 ve 1995 senesinde TSE`den alınan ISO 9001 belgeleri 2000 versiyonları ile devam etmektedir. 2000 yılı başından itibaren QS 9000 belgesini yine DQS`ten alınmıştır. Otomotiv için büyük önem teşkil eden ISO/TS 16949 Otomotiv Kalite Sistem Belgesini 2003 alınmış ve 2004 yılında, 2002 versiyonuna göre yenilenmiştir.

 

Müşteri beklentilerine bağlı olarak sürdürdüğümüz kalite geliştirme çalışmalarımızın sonuçları, uluslararası düzeyde tanınmamızla ve müşterilerimizin her yıl layık gördüğü ödüllerle doğrulanıyor.

 

Bu noktada hedefimiz; sürekli gelişim ve değişim ile toplam kalite yolculuğuna devam etmektir.

 

Müşterilerimiz

OEM

Mutlu Akü, iç pazarda aynı tesiste üretilen diğer markaları; Çelik Akü, Povver Akü, Golden Akü ve Halk Akü ile birlikte %40`lık pazar payı ile birinci sırada yer almaktadır. Toplam satışlar içinde %85 oranında olan Starter Akünün yurtiçi satışı 2 milyon adet seviyelerine çıkmıştır. Otomotiv ana sanayi firmalarına olan satışlar bazında Mutlu Grubu`nun payı %80-85 olmakla beraber, kurşun-asit tip endüstriyel akümülatörlerde pazar payı %80`dir.

 

Müşterilerimiz arasında; Ford Otosan, FIAT-Tofaş, Toyota Türkiye, Toyota İngiltere, Oyak Renault, Renault İran,  Hyundai, Mercedes, A.Isuzu, Otokar,  MAN, TEMSA, TEMSA İş Makinaları, Kanuni Kuralkan Motor Arç. A.Ş., Anadolu Endüstriyel Motor San. A.Ş., FNNS, Çukurova, Türk Silahlı Kuvvetleri, Türk Telekom, TCDD, Demir Çelik İşletmeleri, İ.E.T.T, Türkiye Elektrik Kurumu, Karayolları - DSİ, Özel ve Kamu sektörüne bağlı Kömür İşletmeleri gibi birçok büyük kuruluş bulunmaktadır.

 

Mutlu Aküleri`nde iki yıl gerçek garanti uygulaması ciddiyetle yapılmakta ve yapılan teknolojik yatırımlarla hata oranı %0’lara düşmektedir. Ayrıca Türkiye geneline dağılmış Mutlu Akü servis teşkilatı elemanları satış sonrası hizmet kalitesini arttırmak amacı ile firmamız tarafından eğitilip, takip edilmektedir.

 

Mutlu Akü, yarım asrı aşkın deneyimi ile oluşturduğu Türkiye`nin her yanına dağılmış 5000 satış noktasında bayilik disiplini ile temsil edilmektedir. Bayilik teşkilatı coğrafi koşullar dikkate alınarak oluşturulmuş 73 bölge bayii ile temsil edilmekte ve en kaliteli hizmet en hızlı biçimde gerçekleştirilmektedir.

 

ENDÜSTRİYEL

Endüstriyel Akümülatörlerde ise Mutlu Akü farklılığı pazarda tartışılmaz konumdadır. Mutlu Akü Türk Telekom A.Ş.`nin Türkiye genelindeki hemen hemen tüm santrallerinde, radyolinklerde, Türkiye Elektrik Kurumu ve özel kuruluşlara ait Hidroelektrik ve Termik santralleri gibi çok stratejik yerlerde büyük oranda hizmet vermektedir.

 

İşimiz gereği satış sonrası hizmete büyük önem verdiğimizden tedarik edilen akümülatörlerin kontrolleri garanti müddetince değil, ömrü süresince devam etmektedir. Tam teçhizatlı araçlarla, eğitimli mühendis kadrosuyla teslim edilen, gereğinde montajı tarafımızdan yapılmış, akümülatörlerin periyodik kontrolleri yapılarak ilgili birimlere raporlanmaktadır. Mutlu endüstriyel akümülatörlerin sunulan servis hizmeti ile ömrü 15 - 20 yıla kadar çıkmaktadır.

 

YURT DIŞI (İhracat / Export)

1982 yılında dünyadaki en zor pazarlardan biri olan S.S.C.B`de o yıllarda pazara girebilen ilk 4-5 Türk firması olarak akü satabilme başarısını gösterdiğimiz gibi ülkesine en çok döviz getiren kuruluşlardan biri olduk. Zaman içinde kalitesi ile kendini kanıtlayan Mutlu, otomobil firmalarına da akü ihraç etmektedir. Lada ve Moskovic otomobilleri, fabrikalarından senelerce Mutlu ile çıkmışlardır.

 

S.S.C.B.`nin dağılması ile birlikte ayrılan ülkelere ihracatımız direkt olarak başlamıştır. İlk olarak Polonya ile başlayan ihracatımız bugün Rusya federasyonu, Benelux Ülkeleri, Almanya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Yunanistan, Moldavya, Letonya, Litvanya, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna, KKTC, Suriye, Lübnan, Iran, Irak Endonezya, Tayvan gibi 25 i aşkın ülkeye devam etmektedir.

 

Üretimimizin %30-40`lık kısmı ihraç edilmekte ve ihracatta en büyük payı Rusya Fedarasyonu, Türki Cumhuriyetler ve BDT ülkeleri almaktadır. Starter akülerin yanında B.D.T. ve K.K.T.C.`ye 100 AH`den 3000 AH`ye kadar Stasyoner tip akülerimiz ihraç edilmektedir. Bu ülkelerdeki telefon santralleri ve Kazakistan`da bulunan Baykonur Uzay Üssü de bahsi geçen aküler ile çalışmaktadır.

 

1990 yılından itibaren yurt dışı pazarlarda adımızı duyurabilmek ve müşterilerimizle ilişkilerimizi kuvvetlendirebilmek amacı ile Türkiye`de olduğu gibi Almanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Ukrayna, Rusya ve Türki Cumhuriyetler dahil olmak üzere birçok uluslararası Otomotiv, Otomotiv Yedek Parça ve Aksesuarları Fuar`larına katılmaktayız. Rusya ve Türki Cumhuriyet`lerinde düzenlenen Türk İhraç Ürünleri Fuarlarında da Türk Akümülatör Sanayini her sene gururla temsil etmekteyiz. 2002 yılında FIAT fabrikasına İtalya`da üretilen araçlara takılmak üzere Tofaş aracılığı ile ihracat yapılmıştır. Kalite ve FIAT spesifikasyonlarına uygunluğumuz onaylandığından FIAT tarafından tedarikçi ilan edilmekten gurur duymaktayız. Ayrıca 2005 yılında İngiltere Toyota`ya, 2007 yılından itibaren ise Renault İran fabrikasına akümülatör verilmeye başlanmıştır.

 

Dünya pazarındaki rekabet, üründe ve hizmette kaliteyi ön plana çıkarmış, üreticiyi toplam kaliteyi yakalamaya sevk etmiştir. Akümülatörlerimizin diğer ürünlere göre üstün kalitede oluşu, satış sonrası hizmetler gibi farklılıklar sebebiyle "Mutlu" markası olarak yerleşmiş ve satış miktarımız yıl bazında 60 milyon USD seviyelerine ulaşmıştır.

 

Çevre Politikası

Doğal kaynaklarımızın azalması, nüfusun artmasıyla beraber çevre politikaları ve yöntemleri ülkemizde olduğu gibi dünyada da büyük önem kazanmıştır.  Mutlu Akü topluma karşı sorumluluklarının bilincinde olup, gelecek nesillere yaşanabilir, temiz bir çevre bırakmayı ve çalışmalarıyla örnek kuruluş olmayı hedefler. Çevre Politikamızdaki en önemli unsurları başında “temiz üretim ve çevreye uygun teknoloji seçimi” gelir.

 

Mutlu Akü çevre duyarlılığı yüksek bir kuruluş olarak konumu itibariyle şehir kirliliğinden uzak olmasının yanında, modernizasyon, otomasyon, atıkları arıtma tesisi ve aspirasyon sistemleri ile çalışmakta, böylelikle istenmeyen maddelerin oranlarının, yasal düzenlemelerde belirtilen limit değerlerin 1/10`unun da altına çekilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca aynı sistemler sayesinde emisyonlar (iç çalışma ortamı) da limitlerin altında tutulmaktadır.

 

İşletmemizin tamamında yakıt olarak kullandığımız ve en temiz, çevre dostu yakıtlardan biri olan doğal gaz sayesinde de yakıt emisyonlarımızı minimum seviyede tutmaktayız. Çevre ile uyum içinde yaşamanın koşullarından biri olan atık suların geri kazanımı için yeterli ve modern tesislere sahibiz. Mutlu Akü Tepeören atıksu arıtma tesisi, 340 m2`si kapalı olmak üzere toplam 1225 m2 alan üzerine kurulmuştur.

 

“Doğal kaynaklarımızı verimli kullanım” çevre politikamızda diğer önemli bir husustur. Konusunda ülkemizde mevcut birkaç tesisten biri olan Kütahya ili Gediz ilçesindeki fabrikamızda, Çevre ve Orman Bakanlığı Geri Kazanım Tesisi lisansına sahip olarak kullanılmış akümülatör atıkları ve imalatımızdan kaynaklanan her türlü kurşunlu atıkları geri kazanarak, yeni ekonomik değerler yaratmaktayız. Üretim artışına paralel olarak geri dönüşüm için kapasite artırılmaktadır. Bu tesislerimiz de gerek filtrasyon sistemleri ile gerekse atıksu geri kazanımı ile çevre dostu bir yapıya sahiptir. Çevre dostu olarak üretimini sürdüren kuruluşumuz 2002 yılı başından itibaren ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi alarak çalışmalarının ciddiyetini ispatlamıştır. 2005 yılı başında ise ISO belgemiz 14001/2004 olarak yenilenmiştir.

 

ATIK AKÜ YÖNETİMİ

Avrupa Birliği Uyum Yasaları kapsamında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 31.08.2004 tarih 25569 sayılı resmi gazetede “Çevre ve İnsan Sağlığını Korumak Amacıyla” Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliğini (kısaca APAK) yayınlamıştır.

 

Apak Yönetmeliği; Akümülatör üreticilerine, bayilere, satıcılara, servislere, tüketicilere, atık akümülatör taşıyıcılarına, geri kazanım tesisi işletmecilerine yükümlülükler getirmiştir.

 

Bu yükümlülüklerin yerine getirilmesinde en büyük sorumluluk akümülatör üreticilerine verilmiştir.

 

Mutlu Akü bu bilinçle, Akümülatör Üreticileri ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği’nin (kısaca AKÜDER) kuruluşundan bugüne tüm çalışmalarında yer almıştır.

 

AKÜDER, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 11 Ocak 2005 tarih ve 03/226 sayılı yazılarıyla yetkilendirilmiştir.

 

ÜRÜNLER

Starter Tip Aküler

- Oto

- Ağır Hizmet

- Moto

- Marin

- Askeri Amaçlı Aküler

- Mini Trak

- Full Enerji

 

Endüstriyel Tip Aküler

- Stasyoner / Sabit Tesis

- Traksiyoner / Çekici / Pzs

 

Adres / İletişim

Mutlu Akü ve Malzemeleri Sanayi A.Ş.

Tepeören Mahallesi, Eski Ankara Yolu Cad. No:210

34959 Tuzla - İstanbul, Türkiye

Tel : +90 (216) 304 15 90 (pbx)

Fax : +90 (216) 304 18 70

Mutlu Tüketici Hattı Yetkili Teknik Destek Birimleri : 0 (850) 811 00 01

(Kaynak : www.mutlu.com.tr / Ekim 2013)

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR