Güneş enerjisinin kapılarını açıyoruz

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlığı nedeniyle, enerji etkin çözümlere daha fazla odaklanıp, farklı enerji üretim modellerine yöneldiklerini kaydetti.

 

Türkiye Yatırım Haftası kapsamında ABD’de bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve beraberindeki heyet Chicago’da Alpha Teknolojileri’nin ev sahipliğinde yapılan Uluslararası Güneş Enerjisi Ticaret Fuarına katıldı. Babacan, “Bu da çok enerjiye ihtiyacımız olduğu anlamına geliyor. Gaz ve petrole bağımlı bir ülkeyiz. Geçen yıl 60 milyar dolarlık bir harcamamız oldu. Bu yüzden, enerji etkin çözümlere daha fazla odaklanıyoruz, farklı enerji üretim modellerine yöneliyoruz. Yenilenebilir enerjiye olan ihtiyacımız çok yüksek. Bu bağlamda güneş enerjisiye çalışan teknolojileri yakından takip etme ihtiyacı hissediyoruz” diye konuştu.

 

YENİLENEBİLİR ENERJİ

Alpha Teknolojileri tarafından düzenlenen verilen yemekte de konuşan Ali Babacan’a, fuara gösterdiği ilgiden dolayı Yönetim Kurulu Başkanı Fred Kaiser de teşekkürlerini iletti. Türkiye’de Rusya ve Japonya işbirliğiyle iki nükleer enerji santrali yapacaklarını dile getiren Babacan, yenilenebilir enerjiyi de göz önünde bulundurduklarını ve bir çok özel sektör şirketine rüzgar ve biyokütle güneş enerjileri alanında ruhsat verdiklerini, maliyetlerin ise eskiye göre çok daha makul hale geldiğini söyledi. “Türkiye’de güneş enerjisiyle elektrik üretmenin kapılarını açıyoruz” diyen Ali Babacan, yenilenebilir enerji tesislerinin ürettiği elektriğin satın alınması yönünde desteklerin olduğunu vurguladı. Bu alandaki fiyatların Almanya’daki kadar yüksek olmadığına dikkat çeken Başbakan Yardımcısı, “Garanti fiyatlar getirdik, bu da birçok projenin hayata geçmesini kolaylaştırdı. Böyle bir garanti, yenilenebilir enerji projelerini kolay uygulanabilir ve finansa edilebilir hale getiriyor. Özel sektör yenilenebilir enerjiyle yakından ilgileniyor, bu konuda büyük başarı elde edeceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.

www.hurriyet.com.tr / ekonomi

26.10.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR