İşletmeler devlete ödediği elektrik vergisini geri alabilir

MÜSİAD Berlin tarafından düzenlenen ‘Enerji piyasası ve elektrik vergisi’ seminerinde Serkan Demirci, 2014’den itibaren elektrik vergisini geri alabilmek için firmaların enerji verimliliği analizi yaptırmaları gerektiğini söyledi. Demirci, elektrik vergisinin geri alınmasında gerekli olacak bu analizin önümüzdeki yıllarda tüm işletmeler için zorunlu olabileceğine dikkat çekti.

 

MÜSİAD Berlin’de gerçekleştirilen ‘Enerji piyasası ve elektrik vergisi’ seminerinde Almanya’da birçok işletmenin devlete ödediği elektrik vergisini geri alabilme imkanına sahip olduğu belirtildi.

 

MÜSİAD, SDE Energiemanagement ve RWE’ye bağlı Enviam şirketi ile ortaklaşa gerçekleştirilen programda katılımcılara enerji piyasasının işleyişi ve enerji fiyatlarının oluşumu anlatıldı. Elektrik birim fiyatının hesaplanırken ortaya çıkan fiyatın büyük kısmının dağıtım bedeli, elektrik vergisi, yenilenebilir enerji bedeli, KDV ve diğer bedellerden oluştuğunun altı çizildi.

 

Programda sunumu gerçekleştiren Mahmut Nedim Erul ve Serkan Demirci elektrik birim fiyatının içinde bulunan elektrik vergisinin belli şartlarda geri alınabileceğini, özellikle üretim yapan ve elektrik tüketimi belli bir rakamın üzerinde olan işletmelerin bu haktan yararlanmalarının enerji giderlerini büyük oranda azaltacağını vurguladılar.

 

2014den itibaren elektrik vergisini geri alabilmek için firmaların enerji verimliliği analizi yaptırmaları gerektiğini belirten Serkan Demirci elektrik vergisinin geri alınmasında gerekli olacak olan bu analizin önümüzdeki yıllarda tüm işletmeler için zorunlu olabileceği vurgusunu yaptı.

 

Demirci bu analizin her halükarda yaptırılmasının işletmelere faydalı olacağını, böylelikle hazırlanacak raporlar ile enerji harcamalarının minimize edilerek natiflerin firmalara sunulacağını söyledi.

AHMET RASİM ARABACI / BERLİN

http://zaman-online.de

22 Aralık 2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR