Elektrik ve doğalgazda tasarrufun püf noktası

Çevre Uzmanı Muhammet Ali Yaşar, doğalgazda 1 derecelik oynamanın yüzde 10 tasarruf sağladığını söyleyerek, “Banyo yerine duş alarak suda yüzde 80 tasarruf mümkün” dedi.

 

Almanya’da TEMA Vakfı, ‘Enerji Dolu’ adlı proje kapsamında ev ve işyerlerinde enerji tasarrufu konusunda insanları bilinçlendirmeyi amaçladı. Proje kapsamında önümüzdeki günlerde Çevre Uzmanları Muhammet Ali Yaşar ve İbrahim Çelik özellikle işverenlere enerji tasarrufunu anlatacak. Proje Sorumlusu Handan Anapa, projenin Federal Çevre Bakanlığı tarafından destelendiğini belirterek, “Enerji tasarrufu aynı zamanda çevrenin korunması manasına geliyor” dedi.

 

‘Yüzde 10 tasarruf’

Çevre Uzmanı Muhammet Ali Yaşar, doğalgaz, elektrik ve su tasarrufu konusunda şu bilgileri verdi:

“Kaloriferlerde tasarruf için cam ve kapıların iyi kapalı olması gerekli. Oturma odasında sıcaklık 20, yatak odasında 18 derece olmalı. Eğer odadaki sıcaklık bundan 1 derece fazla olursa yaklaşık yüzde 10 daha fazla enerji tüketirsiniz. Koltukla kalorifer arasında yarım metre mesafe olmalı. Perdeler kaloriferin üzerine gelmemeli ve kaloriferlerin üzerine çamaşır serilmemeli. Bu durumlarda sıcak hava dolaşımını engellenir ve ev ısınmaz.”

 

‘Ön yıkama kullanmayın’

Çevre uzmanı Muhammet Ali Yaşar su tasarrufu konusunda, “Küvette banyo yerine duş almak gerekli. Böylece yüzde 80 oranında su tasarrufu sağlarsınız. Damlayan musluklar tamir edilmeli. Bir musluk saniyede 1 damla su damlatırsa bu ayda 500 litre su kaybı demek. Çamaşırı ve bulaşığı ön yıkamasız yıkayın. Yine çamaşır ve bulaşık makinesini tam dolduğunda çalıştırın.”

 

Elektrik tasarrufu konusunda da pratik bilgiler veren Yaşar sözlerini şöyle sürdürdü: “Beyaz eşya alırken enerji tasarruflu olanlar tercih edilmeli. Enerji tasarruflu ampullerde de yüzde 80’e varan tasarruf sağlamak mümkün. Elektronik cihazlar stand-by konumunda bırakılmamalı. Yemek pişirirken tencere uygun büyüklükteki ocağın üzerine koyulmalı.” HAKAN AYTAŞ, Köln DHA

http://gundem.milliyet.com.tr

30.12.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR