İşte Türkiye`de enerji sektörüne yön veren 20 isim!

Capital Dergisi tarafından yapılan araştırmada Türkiye’de enerji sektörüne yön veren 20 isim belirlendi.

 

Capital Dergisi’nin çalışmasında göre Türkiye’de enerji sektörüne yön veren 20 isim belirlendi. Dergide yer alan haberde şirketlerin enerji sektörüne yaptıkları yatırımlar yatırımlara dikkat çekiliyor. Son 10 yılda şirketlerin enerji sektörüne yaptıkları yatırımları yatırımlar referans alınarak incelenen araştırmanın sonuçları şu şekilde;

 

Ömer Ali Koç - Tüpraş

Türkiye’nin en yüksek şirketi Tüpraş’ın başında. Şirket, 2012 yılını 47 milyar TL ciro ile kaptı ve yıllık 11 milyon ton ham petrol işleme tasarım kapasitesine sahip.

 

Ali Metin Kazancı - Aksa Enerji

1997 yılında Aksa Enerji’yi kurdu. 1998 yılında Türkiye’nin ilk biyogaz santralini Bursa’da faaliyete geçirdi. Aksa Enerji, 2036 MW’ı aşan kurulu kapasitesi ile sektörün en büyük serbest pazar oyuncularından.

 

Ahmet Nazif Zorlu - Zorlu Enerji

Zorlu Enerji Enerjinin her aşamasında yer alıyor. Yurtdışı ile beraber 977 MW kapasiteye sahip şirket, ülkenin 2023 yılı jeotermal hedeflerinin yarısını tek başına üretmeyi hedefliyor.

 

Güler Sabancı - Enerjisa

Enerji sektörünü 2015 stratejik planları çerçevesinde holdingin ana büyüme hedefleri arasında seçti. 2015 yılında şirket 5 bin MW Kurulu güce ulaşacak. Temel hedef lider oyuncu olarak yüzde 10 Pazar payına ulaşmak.

 

Ömer Dinçkök  - Ak Enerji

746 MW kurulu gücü bulunan Ak Enerji’nin başında. Şirket 2014 yılının sonunda Türkiye’nin ihtiyacı olana enerjinin yüzde 2,6’sını tek başına karşılayacak.

 

Abdülkadir Konukoğlu - Sanko Enerji

Enerjide 513 MW kurulu güce ulaşan şirketiyle 1997’den beri enerjiye yatırım yapıyor. Özellikle yenilenebilir enerji kaynakları ile 3 yıl içinde gücünü ikiye katlamayı planlıyor.

 

Gerhard Rosis - OMV Petrol Ofisi

Merkezi Avusturya’da bulunan küresel enerji şirketinin global CEO’su. OMV Türkiye 2012 yılını 20 milyar TL ciro ile kapattı. Samsun’da 890 MW gücünde 600 milyon Euro’luk yatırım yaptı.

 

Nihat Özdemir - Limak

Başında bulunduğu Limak Enerji 2015 yılına kadar faaliyete geçecek santralleriyle tamamı yenilenebilir Toplam 1162 MW Kurulu güce ulaşacak. Limak Enerji yılda 4 milyar kWh enerji üretim kapasitesine sahip olacak.

 

Ferit Şahenk - Doğuş Enerji

Şu anda enerji alanında 633 ME kurulu gücü bulunuyor. 2015 yılı sonunda devreye girecek 332 MW kurulu güce ve yıllık ortalama yıllık ortalama 1 milyar kWh Artvin Barajı ve Hidroelektrik Santrali yatırımına başladı.

 

Hacı Boydak - Boydak Enerji

2010 yılında enerji alanına giriş yaptı. Portföy büyüklüğü 441 MW’ın üzerinde. Boydak enerji ile 1000 MW’lık portföy büyüklüğünü 2017 yılına tamamlamayı hedefliyor.

 

Ahmet Kocabıyık - Borusan Holding

Borusan Enerji yüzde 62’si rüzgar, yüzde 38’i hidroelektrik santral projeleri olan 740 MW’lık portföye sahip. 2014’te 207 MW’lık dört yeni rüzgar enerji santrali yatırım kararı aldı.

 

Begümhan Doğan Faraylı - Doğan Enerji

2010 yılı sonunda odağını yenilenebilir enerji üretim ve dağıtım yatırımlarına yöneltti. Enerjide dengeli bir portföy oluşturarak büyümeyi hedefliyor. En son Haziran atında Şah ve Mersin rüzgar enerji santrallerini satın aldı.

 

Mehmet Vehbi Bilgin - Bilgin Enerji

1992 yılından beri yenilenebilir enerji üretim tesisleri geliştiriyor. Bugün tam 450 MW Kurulu gücüyle, Türkiye enerjisinin yüzde 1’ini tek başına yenilenebilir kaynaklardan karşılıyor.

 

Ergil Ersu - Gama Enerji

GAMA Enerji son 5 yılda 2,1 milyar dolar yatırım yaptı. Tüm enerji alanlarında 2016 yılı itibariyle gücünü 2 bin 500 MW’ın üzerine çıkarmayı hedefliyor.

 

Hamdi Akın - Akfen Enerji

Kurucusu olduğu Akfen Enerji’nin 8 HES ile toplam 142,2 MW kurulu gücü var. 3 adet HES’in de inşaatı sürüyor. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde yeni yatırımlarla toplam 344,2 MW kurulu güce ulaşılması hedefleniyor.

 

Erkut Soydak - Soyak Holging

2003 yılında Soydak Enerji’yi kurdu. Kurulduğu günden itibaren şirketin 4 HES lisansı ve 1 termik santral lisansı bulunuyor. 1 milyar dolarlık yatırımla özellikle yenilenebilir enerjide büyüme planları mevcut.

 

Ahmet Çalık - Çalık Enerji

Yurtdışında enerji santrallerinin mühendislik, tedarik ve inşaat işlerini üstleniyor. Türkmenistan’da daha önce 6 elektrik santrali inşa eden Çalık Holding Temmuz’da iki yeni elektrik santrali ihalesini kazandı.

 

Fikret Öztürk - OPET Petrolcülük

Şirketi Türkiye genelinde 936 istasyonluk geniş bir istasyon ağına sahip. OPET geçen yıl 14,5 milyar ciroyla ve yüzde 18,5 pazar payıyla kapattı.

 

Hanefi Öksüz - Kipaş

Başında bulunduğu Kipaş Holding, enerji üretimini yanında dağıtımında da faaliyet gösteriyor. Bugün 68 MW jeotermal güce sahip ve ileride de özellikle jeotermal alanda büyüme planları var.

 

İsak Alaton - Alarko

Sanayiciliğin ve altyapı müteahhitliğin yanında enerjiye de yatırım yapıyor. Şirketin 76 MW’lık Karakuş HES santrali Mayısta üretime başlayacak. Cengiz Holding ile Karabiga’da 1320 MW’lık bir santral yatırımı daha mevcut. (Kaynak: PetroTürk)

www.enerjipostasi.com

10 Ocak 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR