Yerli otomobili üretecek babayiğit kim?

Bakan Fikri Işık, yerli otomobili üretecek babayiğidi bulduklarını ve yakında bunu kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil üretimi konusunda aradıkları babayiğidi bulduklarını belirterek, "Önümüzdeki günlerde bunu kamuoyuna duyurmayı düşünüyoruz. Yerli otomobilimizi üretecek firmaya 100 milyon liraya kadar destek vereceğiz" dedi.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil üretimiyle ilgili konuştu. Van`daki incelemelerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Işık`a, `yerli otomobil üretimiyle ilgili son durum nedir?` sorusu yöneltildi.

 

Işık da, "TÜBİTAK elektrikli otomobil noktasında çağrıya çıkmıştı. Bunun ikinci etap panel çalışmaları tamamlandı. Bu çalışmalar son değerlendirme aşamasına geldi. Biz de ümit ediyoruz ki mart ayı sonunda çalışmanın sonucunu alalım ve netleştirelim" dedi ve devam etti:

 

"Bilindiği gibi burada 7 tane başvuru var. Bunlardan biri otobüs, bir iki tanesi ticari, birkaç tanesi de otomobil üzerine. Panelin sonunda, yurt içinden ve yurt dışından davet edilen, konusunda uzman üniversite hocalarından oluşan hakemler tarafından verilecek raporlar ve puanlamalar çok etkili olacak. O sonuçlar son değerlendirmeyle kamuoyuna açıklanacak. Sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki Türkiye, aradığı babayiğidi buldu..."

 

"Türkiye`nin yerli otomobilde yoğunlaşması gereken asıl alan Hybrid"

Türkiye`nin yerli otomobil markası oluşturma hususunda yoğunlaşması gerektiği alanın Hybrid olması gerektiğini dile getiren Işık, bu alanda da çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Işık, "Yani elektrikli otomobil konusunda somut adımlar atıldı ama Hybrid otomobiller konusunda çok dikkatli bir çalışma yürütüyoruz. Bu konuda da ne yapacağımızı seçimlerin ardından yoğun bir şekilde gündemimize alacağız" diye konuştu.

 

TÜBİTAK, geçen yılın Temmuz ayında yaptığı açıklamada yüzde 100 Ar-Ge desteği verilecek yerli elektrikli araç üretimi çağrısına 20 proje başvurusu yapıldığını ve bunlardan 10`unun ilk aşamayı geçtiğini duyurmuştu.

 

Projelerin 12`si otomobil için

Üretilecek elektrikli aracın segmenti yurt içi ve yurt dışı pazar imkanları ve rekabet şartlarına göre üretici kuruluşlar tarafından belirlenmişti. Tamamı yerli firmalar tarafından yapılan başvurular arasında 12 otomobil, 3 hafif ticari araç, 2 otobüs projesi yer almış, 3 projede ise segment belirtilmemişti. (Kaynak: AA)

www.turkiyegazetesi.com.tr / ekonomi

10 Mart 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR