Gazioğlu Solar Enerji’den ‘GSE’ Markalı Güneş Panelleri

Müşterilerinin istediği ebatlarda güneş panelleri üretimi konusunda uzman olan Gazioğlu Solar Enerji, “Monokristal ve Multikristal” hücreli güneş panellerini “GSE” markası altında pazara sunuyor.

 

Türkiye’de panel üretimi ile ilgilenen ve bu üretimi yapan üç, beş firmadan biri olduklarını söyleyen Gazioğlu Solar Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Gazioğlu; “Görünen o ki sektörde panel üreticileri 2014 yılında hızla çoğalacak. Bu bizleri memnun ediyor, çünkü birlikten kuvvet doğacağını düşünüyoruz. Ülkemizde bu sektöre yatırımların artması bizi çok mutlu eder ve etmektedir. Ancak hücre üretimi konusunda biraz geri kalmış durumdayız ve bu konuda yatırımlarda panel üretimi yatırımlarından daha az” dedi. Diğer yandan uzun vadede Türkiye’nin enerji ihtiyacının % 10-15’lik bir kısmını güneş enerjisi ile karşılandığını görmek ve bu kurulumlardan yerli firmaların büyük bir pay alması hedeflerinin arasında yer aldığını belirten Gazioğlu Solar Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Gazioğlu’ndan faaliyetleri hakkında bilgi aldık.

 

Gazioğlu Solar’ın yenilenebilir ve temiz enerji çözümlerinden bahseder misiniz? Yaptığınız çalışmalar ve pazara sunduğunuz çözümler nelerdir?

 

“Gazioğlu Solar Enerji olarak yeniliklere açık bir firmayız ve aile şirketi oluşumuz değişiklik kararlarını ve bu kararları çok kısa bir süre içerisinde uygulamaya sokabilmemizi sağlıyor. Yenilenebilir ve temiz enerji çözümleri olarak akıllı binalar için özel üretim paneller, örneğin: cam cama güneş panelleri üretebiliyoruz. Müşterilerimiz için, kaliteli ve rekabetçi fiyatlarla on-grid ve off-grid paketler çözümler sunabiliyoruz. Çatı ve arazi sistemleri için konstrüksiyon çözümleri, otopark üstü modüller, aydınlatma direkleri gibi ürünleri sunabiliyoruz.”

 

Gazioğlu Solar’ın ürün yelpazesinde neler yer alıyor? Pazara hangi markaları sunuyorsunuz?

 

“Firmamız müşterilerimizin istediği ebatlarda güneş panellerini üretebiliyor. Monokristal ve multikristal hücreli güneş panellerini GSE markamız altında pazara sunuyoruz.”

 

Gazioğlu Solar 2013 yılını nasıl geçirdi. Ayrıca Gazioğlu Solar’ın 2014 yılı için çalışmaları ne yönde olacak?

 

“2013 yılı beklentilerimizi karşılayan bir yıl olmadı. Gerek tüm dünyadaki ve özellikle Uzakdoğu menşeili panellerin olağanüstü düşük rekabetçi fiyatları, gerekse Türkiye’nin güneş enerjisini kullanmaya geçiş döneminin biraz uzun ve yavaş gerçekleşmiş olması 2013 yılını maalesef beklentilerin altında tuttu.”

 

“2014 YILINDA PANEL ÜRETİCİLERİ ÇOĞALACAK”

 

Türkiye’ de Panel ve Hücre Üretimindeki Son Gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz?

 

“Türkiye’de panel üretimi ile ilgilenen ve bu üretimi yapan üç, beş firmadan biriyiz. Görünen o ki sektörde panel üreticileri 2014 yılında hızla çoğalacak. Bu bizleri memnun ediyor, çünkü birlikten kuvvet doğacağını düşünüyoruz. Ülkemizde bu sektöre yatırımların artması bizi çok mutlu eder ve etmektedir. Ancak maalesef hücre üretimi konusunda biraz geri kalmış durumdayız ve bu konuda yatırımlarda panel üretimi yatırımlarından az.”

 

“YÜKSEK VERİMLİ GÜNEŞ TARLALARI GÖRMEK İSTİYORUZ”

 

Kısa ve uzun vadedeki hedef ve projelerinizden bahseder misiniz?

 

“Kısa vadeli hedeflerimizin arasında sektörün doğru bir şekilde bilinçlenmesini sağlamak ve düzgün, kaliteli malzemeler ve yerli firmaların aktif rol alarak kurulmuş yüksek verimli güneş tarlaları görmek istiyoruz. Uzun vadede Türkiye’nin enerji ihtiyacının % 10-15’lik bir kısmını güneş enerjisi ile karşılandığını görmek ve bu kurulumlardan yerli firmaların büyük bir pay alması hedeflerimiz arasında.”

 

Türkiye’de ve dünyada güneş enerjisi sektörü nasıl şekilleniyor? Türkiye yenilenebilir enerji yatırımlarında yol aldı mı? Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının bugünkü halini nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

“Gelişmiş ülkeler örneğin, İspanya, Almanya ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinde geçtiğimiz yıllarda hızla kurulan güneş enerji sistemleri yavaşlamış durumda ve bu marketler artık doyuma ulaştılar. Görünen o ki, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler enerji açığını kapatmak için coğrafik konumuna göre natif enerjiye yönelmeye başlıyorlar. Türkiye’nin konumundan ötürü çok büyük bir güneş enerji potansiyeli var. Bu alanda yatırımlar çok yeni ve ufak adımlarla yapılıyor, ancak biz inanıyoruz ki Türk yatırımcılar ülkemizin bu potansiyelini en kısa sürede değerlendireceklerdir. Bu anlamda Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgâr enerjisinin ve hidroelektrik enerji konusunda epey yol alındığı kanaatindeyim. Ancak güneş bu iki natif enerjinin gerisinde kalmış durumda. Fakat diğer natif enerjilerde de olduğu başlangıçta aşılması gereken bazı zorluklar elbette ki olacaktır. Güneş enerjisinde de şu anda bu zorluklar yaşanmakta ve inanıyoruz ki en kısa sürede tıpkı rüzgâr enerjisinde olduğu gibi güneş enerji sistemleri yaygınlaşacaktır.”

 

Güneş enerjisi sistemleri teknolojisi hangi aşamaya ulaştı? Bu sistemler kullanıcılara ne gibi avantajlar sağlıyor? Yeni teknolojiler ve sektörün geleceği hakkındaki görüşleriniz neler?

 

“Bu sektöre yaklaşık 10 senedir ağırlık veren ve kurulu güç açısından Dünyada lider olan Almanya’da bu enerji sistemleri teknolojisi bir hayli ilerlemiş durumdadır. Bankalarla yapılan çeşitli anlaşmalarla projenizin finansmanını sağlayabiliyor ve cebinizden çoğu zaman çok cüzi miktarda para çıkarak evinizin çatısındaki güneş panelleriyle kendi elektrik ihtiyacınızı karşılayabiliyor ve hatta sistemin büyüklüğüne göre fazla ürettiğiniz elektriği satıp para kazanabiliyorsunuz. Bu Alman devletinin belirlemiş olduğu enerji politikası sonucu sağlamış olduğu teşviklerle mümkün hale gelmiştir. Almanya nükleer enerji santrallerini kapatmaya ve bunların yerine yenilenebilir enerjiye önem vermeye başlamıştır.”

 

“YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ DESTEKLENMELİ”

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarının ülkemizdeki kullanımının artırılması için neler yapılmalı?

 

“Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını ülkemizde artması için devletimizin desteği şarttır. Yeşil enerji yatırımı yapmayı kafasına koymuş insanların önünün açılması ve projelerin gerçekleşmesi için gerekli prosedürlerin basitleştirilmesi gerekmektedir. Örneğin; evimizin çatısına 3-5 kW’lık ufak bir sistem kurmak için gereken evraklar ile daha büyük çapta kurulan güneş enerji tarlalarının evrakların aynı olmaması gerekir. Bunun gibi evrak fazlalığı küçük yatırımları ve yatırımcıların gözünü daima korkutur ve çoğu zaman yatırımı ertelemelerine yol açar.”

 

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAĞI

Azalan enerji kaynakları ve artan çevre problemlerinin çözümü güneş enerjisi olabilir mi? Güneş enerjisinin geleceğini nasıl buluyorsunuz?

 

“Güneş enerjisi bir ALTERNATİF enerjidir, hiçbir ALTERNATİF enerji kaynağı Dünya’mızın enerji ihtiyacını tek başına karşılayamaz. Fakat ALTERNATİF enerji, yıllardır kullandığımız ve bir gün tükenecek enerji kaynaklarının azalma hızını büyük ölçüde azaltabilir. Gerek rüzgâr, gerek hidro ve gerekse güneş enerjisi gibi natif enerji kaynakları bir ülkenin ihtiyacını büyük ölçüde karşılayabilir. Şu aşamada kesin bir çözüm olarak görünmese de, güneş enerjisi artan çevre problemlerini ve azalan enerji kaynaklarından doğacak problemleri büyük ölçüde çözmek için önemli bir araç olabilir. Unutmayalım ki, güneş yüzünü yarın illa ki Dünyamıza gösterecektir ve insanoğlu var olduğu sürece çocuklarımız ve hatta torunlarımız güneşten enerji ihtiyacını karşılayabileceklerdir.”

 

Söyleşimizin sonunda eklemek istediğiniz bir konu, okuyucularımıza ve sektör temsilcilerine vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

 

“Şirket olarak okuyuculara mesajımız ülkemizdeki güneş potansiyelimizin farkına varmaları ve bu potansiyeli hem kendileri hem de ülkemiz adına bir avantaja çevirmeleridir. Enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğumuz ortadadır. Ancak bu bağımlılığı azaltmak hepimizin elindedir. Ülkemizin üzerine her gün doğan güneşten enerji ihtiyacımızı karşılamak ülkemizin menfaatlerini korumak olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda herkesin daha fazla bilinçlenmesi ve harekete geçmesi en büyük temennimizdir.”

www.solarexmagazine.com

13.03.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR