"Stadyum aydınlatmaları LED`e dönüyor"

Son zamanlarda stadyum, dış cephe, yol, köprü ve ülkelerin sembol yapılarının aydınlatılmasında kullanılan LED teknolojisi, sağladığı enerji tasarrufuyla da dikkatleri üzerine çekiyor. LED lamba ve armatürlerin, konvansiyonel aydınlatma ürünlerinin yerine kullanılması sayesinde yüzde 75’e varan enerji verimliliğiyle aynı miktarda ışık elde edilebiliyor.

 

AA muhabirinin, LED teknolojisinin günlük hayatta kullanılmasının önemine ilişkin sorularını yanıtlayan Philips Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Göktüğ Gür, LED teknolojisinin mevcut akkor flamanlı, halojen, metal halide gibi ışık kaynakları yerine kullanıldığında yüzde 75’e varan enerji verimliliği sağladığına işaret etti.

 

LED armatürlerin 50 bin saatin üzerindeki ömürleri sayesinde uzun süre bakım gerektirmediğini belirten Gür, bunun da enerji verimliliğindeki artışın yanı sıra, bakım masraflarının da ciddi oranda düşürülmesini sağladığını söyledi.

 

Türkiye’de mevcut 7 milyon konvansiyonel yol aydınlatma armatürünün kısa ve orta vadede LED’e dönüşümünün gündemde olduğuna değinen Gür, bu konuda inisiyatif alıp Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ortaklaşa bir çalışma yürüttüklerini ve Türkiye’deki ilk kontrol sistemine entegre yol aydınlatma pilot projesini hayata geçirdiklerini anlattı.

 

Proje kapsamında Ankara İnönü Bulvarı`nda bulunan 46 adet yüksek basınçlı sodyum buharlı armatürü LED armatürlerle değiştirerek yüzde 41 oranında enerji verimliliğine ulaştıklarını belirten Gür, "Sistemde bulunan dimleme (ayarlama) özelliği devreye alındığında bu oranı yüzde 75’lere çıkarmak mümkün. Ayrıca, sisteme entegre kontrol sistemi sayesinde armatürler 24 saat izlenebilir, uzaktan kontrol edilebilir, ayarlanabilir ve arızalar anında tespit edilebilir hale geldi" diye konuştu.

 

Philips Profesyonel Aydınlatma Çözümleri Pazarlama Müdürü Mehmet Aras ise ürünlerin Avrupa standartlarının karşılanmasının önemine dikkati çekerek, Çin malı ürünlerde özellikle ROHS standardına uyumluluk konusunda sıkıntı yaşanabildiğine söyledi.

 

ROHS standardının, ürünlerde insan sağlığına zararlı kurşun, civa vb. gibi maddelerin kullanımını kısıtlayan bir standart olduğunu ve Türkiye’de satılan tüm elektrikli ve elektronik cihazların bu standarda uyma zorunluluğu olduğunu vurgulayan Aras, tüketicilerin Çin’den gelen ürünlerde bu noktaya dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

 

Dünyadaki mevcut stadların yaklaşık yüzde 66’sını Philips`in aydınlattığını belirten Aras, "2008 Çin Olimpiyatları’nda oyunlara ev sahipliği yapan 30 spor tesisinden 22’sini, 2010 Güney Afrika Dünya Kupası’nda maçlara ev sahipliği yapan 10 staddan 6`sını, Euro 2012`de 8 staddan 6`sını ve 2012 Londra Olimpiyatları’nda hemen hemen tüm kilit spor alanlarını Philips aydınlattı" diye konuştu.

 

Bunların yanı sıra Türkiye’de Sinan Erdem ve Abdi İpekçi gibi kapalı spor salonlarında da Philips projektörlerinin mevcut olduğunu dile getiren Aras, "Stadyum aydınlatmalarında da LED’e dönüşüm çalışmalarımız devam ediyor. Yeni ürünümüz Arena Vision LED, önümüzdeki dönemde stadyumlardaki ve kapalı spor salonlarındaki konvansiyonel aydınlatma armatürlerinin yerini alacak" açıklamasını yaptı.

 

Aras, mevcut armatürlerde şebeke geriliminin kesilmesi halinde oyunların bir süre (yaklaşık 15 dk) durması sorununun, LED armatürlerin anında devreye girebilme özelliği sayesinde tarihe karışacağını aktardı.

 

"BJK İnönü stadyumunda büyük ihtimalle LED kullanılacak"

Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK) Yeni Stattan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Güner de yapım çalışmaları süren Yeni İnönü Stadı`nın LED aydınlatma olup olmayacağı konusunda görüşmelerinin devam ettiğini dile getirerek, "Büyük ihtimalle LED aydınlatma kullanacağız, çünkü daha tasarruflu" dedi.

 

Anadolu Ajansı foto muhabirleri ise ışıkları yenilenen spor salonlarında ışık problemi yaşamadıklarını ancak diğer salonlarda fotoğrafların net çıkmaması gibi problemlerle karşılaşabildiklerini söyledi.

 

Işığın iyi olmadığı spor salonlarında yüksek ISO`lara çıkmak zorunda kaldıkları için daha düşük enstantaneli fotoğraflar çektiklerini, bunun da fotoğrafın görüntü kalitesini düşürdüğünü dile getiren AA foto muhabirleri, uluslararası standartlara uygun şekilde aydınlatılan spor salonlarında ve stadlarda düşük ISO`larda yüksek enstantaneyle daha kaliteli fotoğraflar çekebildikleri bilgisini verdi.

 

Acıbadem Atakent Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi ise LED aydınlatma sistemlerinin yılda yaklaşık 270 milyon ton CO2 salınımını engellemesi ve aydınlatma sistemlerinde maliyeti düşürmesinin yanı sıra insan sağlığı ve özellikle de göz sağlığı üzerine olan etkilerinin tartışılmakta olduğunu söyledi.

 

Göz Hastalıkları alanında saygın bir dergide LED aydınlatma sistemlerinin göz sağlığı üzerine etkisine yönelik Fransa`dan bir çalışma yayınlandığını ifade eden Çelebi, "Bu çalışmada Fransız Sağlık Örgütü ANSES özellikle beyaz ışık üreten mavi-LED sistemlerinin retina denilen ağ tabakada hasara yol açabileceği belirtiyor. ANSES özellikle kendi göz içi merceği daha saydam olan çocuklarda mercek tarafından emilen mavi ışığın retinaya daha fazla ulaşması nedeniyle bu yaş grubunda mavi-LED içeren oyuncakların kullanılmaması konusunda oyuncak üreticilerini uyarıyor" diye konuştu. ZEYNEP DUYAR / İSTANBUL (AA)

www.aa.com.tr / şirket haberleri

22 Mart 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR