İstanbul barajları ne durumda (Son yağışlar barajları doldurdu mu?)

İstanbul`da son yağışlar barajları ne kadar etkiledi?

İstanbul su sorunu yaşayacak mı?

 

İSKİ verilerine göre son bir haftada artan yağışa karşın İstanbul’da barajlarda doluluk oranı düştü. Doluluk oranı geçen hafta 27.77 idi. Dün sabah 26.71, yoğun yağışlara rağmen bu sabah 26.62 olarak ölçüldü.

 

Uzmanlara göre yağışın faydalı olması için yavaş ve uzun sürmesi gerekli.

 

İstanbul’da son bir haftada etkisini artıran yaz yağmurları barajların dolacağı beklentisi yaratsa da rakamlar bunun tam tersine işaret ediyor.

 

27 Mayıs’ta yüzde 27.77 olan barajlardaki doluluk oranı, 3 Haziran’da yüzde 26.62’ye düştü.

 

2013 Haziran ayında İstanbul barajlarında doluluk yüzde 84.96, 2012’de ise yüzde 89.56’ydı.

 

Şu anda barajlarda 231 milyon 235 bin metreküp su var. Geçtiğimiz hafta İstanbul barajlarındaki su, 241 milyon 222 bin metreküptü.

 

"Bölge bölge yağıyor, barajlar dolmuyor"

Al Jazeera’nin haberine göre bir İSKİ yetkilisi, yağmur yağarken de şehre su verildiğini söyledi ve şöyle devam etti:

 

"Şehre günde 2,5 milyon metreküp su veriyoruz. Su geldiği gibi barajları doldurmuyor. Yağmur bölge bölge yağıyor. Yağışların hepsi barajlara gelmiyor, oranlar artmıyor. Yaz aylarında su kullanımı rekor kırıyor, daha fazla suya ihtiyaç oluyor."

 

"Yağan yağmur aldatmasın"

ORSAM Su Araştırmaları Programı Uzmanı Tuğba Evrim Maden de, yağan yağmurun aldatıcı olmamasını, bu yağmurların anormal bir fark yaratmayacağını söyledi. Maden, dönemsel yağmurların hemen yüzeysel akışa geçtiğini ve denize döküldüğünü anlattı.

 

Maden, “Yağıştan ziyade kar yağışı önemliydi, o gerçekleşmedi. Suyun yararlı olması için akışın yavaş olması ve süzülmesi gerekiyor. Bu yağışın katkısı yok. Bir ay boyunca yavaş yağsa ve boşalma olmasa daha faydalı olur. Bu yağış katkı sağlamaz, yüzde 26’yı 50 yapmaz. Yüzde 30’a çıkarır mı onu da bilemiyoruz” diyor.

 

Maden vatandaşlara da önemli görev düştüğünü, tasarruf yapılması gerektiğini söyledi.

 

Yeni bir yağışlı sistem geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan son meteorolojik değerlendirmelere göre, bugün yağışlı sistem doğuya hareket ederek; Karadeniz, İç Anadolu`nun doğusu, Doğu Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu`nun kuzey kesimlerinde etkili olduktan sonra Türkiye`yi terk edecek.

 

Gelecek hafta başına kadar etkili

Akşam saatlerinden itibaren ise Türkiye batı kesimlerinden başlayarak yeni bir yağışlı sistemin etkisine girecek. Marmara`nın güneybatısı, Kıyı Ege, Antalya`nın batısı ve Burdur’un sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Ankara ve İstanbul’da çarşambadan itibaren gelecek hafta başına kadar aralıklarla etkili olması bekleniyor.

 

Buharlaşmayı önlemesi açısından önemli

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise "Yağışlar, İstanbul`un su sorununa çözüm olur mu?" sorusu üzerine, şunları söyle:

 

"Bunlar lokal yağışlar, İstanbul coğrafyasına düşen düzenli bir yağmur değil. Yağış olması su havzalarındaki buharlaşmayı önlemesi açısından önemli. Yaz aylarında günde 400 bin metreküp buharlaşma olmakta. İstanbul, günde 2 milyon 700 bin metreküp su kullanıyor. Havza çevresinde doğanın yağışla buluşması, bu barajların da kullanılmaması anlamını taşımakta. Bu boyutuyla katkısı var. Orman ve Su İşleri Bakanımızla da evvelki gün görüştük. Melen havzasında iyi yağış var. Oradaki ikinci hattımız da bitmek üzere. Çalışmalar sürüyor. Daha fazla su alacağız oradan inşallah."

www.milliyet.com.tr

06 Haziran 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR