İZSU TEKNOLOJİ`DEN FAYDALANIYOR

Köylerdeki su depolarına radyo frekansı ile çalışan otomasyon sistemi yerleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, böylece hem dolan depoların taşarak su kaybı yaşanmasını hem de pompalardaki gereksiz enerji harcamasını önlemiş oldu. Diğer taraftan İZSU, otomasyon sistemiyle personel tasarrufu da yaptı. Yani bir taşla üç kuş birden vurdu.

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda önemli bir adım atarak köylerdeki su depolarına “güneş enerjili otomatik klorlama sistemi” kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, hem su hem de enerji tasarrufu sağlayacak önemli bir projeyi daha hayata geçirdi. SCADA sistemi dışında kalan yerleşim yerlerinde içme suyu depolarının taşmasını önleyen ve pompaları daha az çalıştırarak enerji tasarrufu sağlayan sistem sayesinde personel istihdamı sorunu da ortadan kalkmaya başladı.

 

Sistem, depo otomasyon cihazı, pompa otomasyon cihazı ve kuyu ile (depo arasında terfi pompası var ise) terfi otomasyon cihazından oluşuyor. Depo ve pompa arasındaki mesafenin fazla olduğu, arazi yapısının radyo frekansını engellediği ya da depo ve pompanın birbirini göremeyeceği durumlarda, otomasyon cihazları arasındaki haberleşmenin kesintisiz sağlanması amacıyla “frekans aktarıcı” cihaz kullanıyor. Elektrik enerjisi olmayan depolarda ise yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerji panelleri kullanılıyor. Depo otomasyon cihazı, güneş enerjisi ile çalıştırılıyor.

 

Depo-Pompa Otomasyon Sistemi’nin bugüne kadar Torbalı, Menderes, Bayındır, Selçuk, Kemalpaşa, Urla, Seferihisar, Menemen, Aliağa, foça ve İzmir bornova köylerinde yer alan 133 içme suyu deposu ile 153 pompa ve 25 terfi istasyonunda kullanıldığını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Elektrik enerjisi olmayan depolarımızda 99 adet güneş enerjisi paneli kullandık. Sistemin kurulması ile depoların taşmasından kaynaklanan su kayıpları önlendi. Ayrıca sistem depolar dolduğunda pompaların çalışmasını durdurduğundan, önemli enerji kazanımları olacak. Sistem kurulmadan önce, iki personelimiz araçlarla depoları gezerek dolan pompaları durduruyordu. Şimdi bu durum ortadan kalktığı için personelimizi başka alanlarda değerlendiriyoruz” diye konuştu.

 

Depo otomasyon cihazı su deposuna, pompa otomasyon cihazı ise kuyudaki pompalara takılıyor. Depo dolduğunda, otomasyon cihazına gelen sinyal kuyudaki otomasyon cihazına aktarılıyor. Sinyali alan cihaz, elektrik panosundan pompayı durduruyor. Depodaki su seviyesi düştüğünde de kuyu pompasına “çalıştır” sinyali göndererek pompanın çalışmasını sağlıyor. Cihazlar arasındaki iletişim radyo frekansı ile gerçekleştiriliyor. (İHA)

www.milliyet.com.tr

13.06.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR