Güneş Işınları Elektriğe Dönüştürülüyor

Güneş ışınlarından fotovoltaik piller yardımıyla elde edilen enerjiyle, ev ve iş yerlerinde elektrik sarfiyatının en aza düşürülmesi hedefleniyor.

 

Özel bir firmanın satış temsilcisi makine mühendisi Doğan Çatalbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerji tasarrufu sağlayan ürünleri, ön plana çıkarmayı amaçladıklarını belirtti.

 

Çatalbaş, elektrik üretiminde ALTERNATİF enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini kaydederek, Türkiye`nin yıllık enerji ithalatının yaklaşık 55 milyar dolar olduğunu vurguladı.

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarının çok önemli olduğunu, güneş ışınlarının fotovoltaik piller yardımıyla enerji ürettiğini bildiren Çatalbaş, şunları söyledi:

 

"Pillerin bir tanesi 250 kilowatt elektrik üretiyor. 6 panel tam kapasitede çalıştığı zaman saatte 1,5 kilowatt elektrik üretiyor. Devletin bununla ilgili şöyle bir desteği var. 1 megawatt elektriğe kadar lisans almanıza gerek kalmıyor. İstediğiniz yerde kurabiliyorsunuz. Devlet, yerel üretim olursa, yüzde 18 daha fazladan satın alıyor. Normalde 13 dolardan satın alırken, yerel enerji markalarını kullanıyorsanız 15,4 dolardan sizden satın alıyor."

 

Çatalbaş, güneş pili panosundan ne kadar elektrik üretildiğinin görülebildiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Şu anlık 753 kilowatlık elektrik üretmekte. Bu gün içinde 1550 kilowattlara kadar çıkıyor. Sabah ve akşam güneş ışınlarının eğimli gelmesine göre düşebiliyor. Benim şu anlık tüketimim 750 kilowattın üstündeyse, 750 kilowattını güneş enerjisinden alıyor, geri kalanını şebekeden alıp elektrik ihtiyacımı karşılıyor. Burada günlük ve kurulduğundan beri ne kadar tükettiğimi, aylık ne kadar ürettiğimi, bunların hepsini bana panodan gösteriyor. Ayrıca parasal değeri de gösteriyor." Sakarya (AA)

www.haberler.com

24.06.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR