Bulgaristan’da rüzgar üreticisi alım garantisinde açtığı davayı kazandı.

Bulgaristan’da Rüzgar Enerjisi Üreticileri, ülkede 1 Temmuz 2012 ile 30 Haziran 2013 tarihleri arasında yenilenebilir enerji teşvik mekanizması kapsamında alım garantisinin düşürülmesine karşın açtıkları davayı kazandı.

 

Bulgaristan Elektrik ve Su Düzenleme Kurumu (SEWRC), 2012 yılında aldığı karar ile yenilenebilir enerjide alım garantisinde sağlanan fiyatı düşürmüştü. Bunun üzerine ülkenin rüzgar enerjisi birliği kurumu (BGWEA) tarafından açılan dava sonuçlandı. BGWEA tarafından yapılan açıklamaya göre; Bulgaristan Mahkemesi, 1 Temmuz 2012 ile 30 Haziran 2013 tarihleri arasında alım garantisini düşürme kararına karşın rüzgar üreticilerinin lehine sonuçlandırdı. Temmuz 2012 tarihinde, elektrik düzenleme kurumu rüzgar enerjisinde alım garantisini yüzde 22-23 oranında azaltan kararı onaylamıştı.

 

Mahkeme, 1 Temmuz 2012 ile 30 Haziran 2013 tarihleri arasında alım garantisinin düşürülmesiyle, rüzgar yatırımlarında geri dönüş yüzdesinin yüzde 9dan yüzde 7ye indiğini tespit etti ve alım garantisinde alınan kararın; objektif olmayan kriterler, şeffaf olmayan fiyat oluşumu ve hatalı finansal göstergeler baz alınarak verildiği sonucuna vardı.

 

Öte yandan, Elektrik ve Su Düzenleme Kurumu geçtiğimiz hafta yayınladığı yeni bir teklifte, 1 Temmuz 2014-1 Haziran 2015 dönemi için rüzgar enerjisinde alım garantisinin yüzde 22 düşürülmesini istedi. Ayrıca, aynı dönem için güneş enerjisinde sağlanan alım garantisinde yüzde 50nin üstünde azatlım istenildiği belirtiliyor.

 

Geçtiğimiz Aralık ayında, Bulgaristan Ulusal Elektrik Şirketi’nin (NEK) kötü finansal durumu nedeniyle hükümet rüzgar ve güneş enerji üreticilerinden ayrıca yüzde 20 gelir vergisi alma kararı almıştı.

 

Bulgaristan Fotovoltaik Birliği (BPVA) tarafından yapılan bir başka açıklamada, elektrik kurumu tarafından yapılan teklifte bir hata olabileceğini belirtildi ve ay sonuna kadar toplantıların süreceği ifade edildi.

http://enerjienstitusu.com

24.06.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR