Bundan sonraki arabanız elektrikli mi yoksa solar mı olacak?

Dünyada yollarda bulunan 1 milyar araç, hava kirliliğinden günlük strese kadar pek çok problemin nedeni görülüyor. Elektrik ve güneş enerjisiyle çalışan araçlar bu sorunlara çözüm olabilir mi?

 

CNBC`de yer alan habere göre Hintli Mahindra Reva şirketinin geçen yıl piyasaya sürdüğü e2o aracı çevre sorunlarına yeni bir ilaç olarak görülüyor. Mumbai merkezli şirketin mini aracı şarj edildiği zaman 100 km yol yapabiliyor. Şirket aracı mobilitenin geleceği olarak görüyor.

 

Şirketin başkanı Dr. Pawan Goenka, ALTERNATİF yakıtlar geliyor ancak daha önce düşünüldüğünden çok daha yavaş. 20 yıl önce, bugün yollardaki araçların çoğunun ALTERNATİF yakıt kullanılacağı tahmin ediliyordu. Bu gerçekleşmedi ama olacak.

 

e2o aracı elektrikli olması dışında başka ilginç özellikleri de içeriyor. Aracın klimasını akıllı telefonunuzdan açıp kapatabiliyorsunuz. Araca olan ilgi ise şimdilik sınırlı. Goenka ise satışlarının patlamasının sadece zaman meselesi olarak görüyor.

 

Peki geleceğin araçları elektrikli olduğu kadar güneş enerjisi ile de çalışıyor olabilir mi? Almanya`daki Eindhoven Üniversitesi`nden bir grup öğrenci Stella adı verdikleri güneş enerjisiyle çalışan 4 kişilik bir aile arabası geliştirdi. Aracın üstü yüksek getirili silikum güneş panelleri ile kaplı. Aracın benzin faturası olmadığını da söyleyelim.

 

Aracı geliştiren takımın yöneticisi Roy Cobbenhagen, Araca herhangi bir yakıt koymanıza gerek yok, tek başına güneş yatıyor, dedi ve ekledi: Güneş panelleri giderek verimli hale gelirken fiyatları da ucuzluyor. Bundan sonraki 10 yılda neler olabileceğini hayal edin.

 

Sadece 390 kilogram ağırlığında olan bu aerodinamik araba, tam şarj edilmişken gündüz 780 kilometre gece ise 430 kilometre menzile sahip.

 

2013 yılında Avustralya`da gerçekleştirilen ünlü Dünya Solar Yarışmasını kazanan araç, 3000 kilometrelik parkurda en yüksek 120 kilometre hıza ulaştı.

www.bigpara.com

08 Temmuz 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR