EPDK `çantacı` avına çıktı

Yenilenebilir enerji lisansı alıp yatırım yapmayan 500 proje mercek altına alındı. Sadece 148 proje yatırım detaylarını teslim etti. 220`si mücbir sebeple eksik belge verdi. 120 projeden ise hiç ses yok.

 

Eneji lisansı alıp tek bir çivi çakmayan, daha sonra da bunları yüksek fiyata pazarlayan `çantacılar` mercek altına alındı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kapsamlı bir temizlik harekâtı başlattı. Edinilen bilgilere göre, EPDK 23 bin megavat büyüklüğündeki 500 projeyi inceleme kapsamına aldı. Bunlardan yatırım projeleri istendi. 148`inin (13 bin megavat) proje detaylarını teslim ettiği öğrenildi. Ancak 3 bin megavatlık santral lisansı alan 120 projenin ise henüz hiçbir belge vermediği ortaya çıktı. 7 bin megavatlık 220 proje sahibi şirket ise mücbir sebep göstererek eksik belge verdi. Yatırım planlarını teslim etmeyen şirketlerin lisansları tehlike altında.

 

GERÇEK YATIRIMCIYA VERİLECEK

Lisans aldığı halde yatırıma başlamayan şirketlerin haklarının gerçek yatırımcıya verileceği belirtiliyor. EPDK, "Lisans ticareti yapmak isteyen şirketler, sürekli kurumun kapısını aşındırıyor. Ama bu çabalar boşuna" yorumunu yaptı. Hidroelektrik, rüzgâr gibi yenilenebilir enerji yatırımlarının geliştirilmesi için lisans alan ancak, 2 Mayıs 2014`e kadar verilen sürede yükümlülüğünü yerine getirmeyen `çantacı` yatırımcıların lisans sürelerinin uzatılmayacağı daha önce açıklanmıştı.

 

YABANCILAR DA YATIRIMA HAZIR

Sadece EPDK`nın değil, sektöre yatırım yapmak isteyen şirketlerin de hedefinde çantacılar var. Lisansların iptal işleminin bir an önce tamamlanmasını talep eden şirketler, yatırımların gecikmesinin ülke ekonomisine de zarar verdiğini belirtiyor. Özgül Group Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Özgül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz`ın çantacılara göz açtırılmaması için kararlı olduklarını söyledi. Özgül, "Yatırımcı şirketlerin ve ülkenin çıkarını, bu iptal işlemi koruyacak. Ben, çantacıların, kapıdan içeri bile alınmadığını biliyorum" dedi. Özgül, çok sayıda yabancı grubun da enerji yatırımı için bu çalışmaların tamamlanmasını beklediğini vurguladı.

www.sabah.com.tr / ekonomi

03 Ağustos 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR