Hem Kendini Hem Antalya`yı Aydınlatacak

Antalya`da yapımı süren stadın çatı bölümünde yer alacak güneş enerji panelleri elektrik üretecek.

 

Gençlik Spor İl Müdürlüğüne tahsis edilmiş 96 dönümlük arazide yer alan 33 bin kişilik stadın inşaat çalışması devam ediyor. Antik kentlerden esinlenilerek arenaya benzetilen stat, 360 derece tam daire olarak yapıldı.

 

Türkiye`de benzeri olmayan stadın çatı bölümü özel olarak hazırlanıyor. 16 bin metrekarelik çatı ile tüm tribünlerin üzeri kapatılacak. Çatının 13 bin metrekarelik bölümünde yer alacak güneş enerji panelleri ise elektrik üretecek. Kendi enerjisini üretecek stat, şehir merkezini de besleyecek. Güneş panellerinden üretilen enerjinin yüzde 30`luk bölümü statta, yüzde 70`lik bölümü ise Antalya`nın aydınlanmasında kullanılacak. Ayrıca çatının 5 bin metrekarelik bölümü çimlerin güneş alabilmesi için şeffaf olacak.

 

UEFA kriterlerine uygun şekilde hazırlanacak statta 44 loca bulunuyor. 8 bin metrekarelik ticari alanın da yer alacağı statta bin 200 araçlık otopark yer alıyor. Stat, maç olmadığı günlerde ise faal olan bir tesis olacak. Özellikle kış aylarında spor turizminde de kullanılacak.

 

Karşılıklı iki skorboardun yer alacağı stadın birçok bölümünde giriş-çıkışlar bulunacak ve en üst düzeyde güvenlik önemleri olacak. Ayrıca yüz tanıma kameraları yer alacak.

 

2015 yılının Nisan ayında tamamlanması planlanan stadın son aşaması çim ekimi olacak. Bu işlemde tamamlandıktan sonra Antalyaspor 2015-2016 sezonunu 33 bin kişilik yeni stadında oynayacak.

 

"Stat, UEFA 2016 ve 2020 kriterlerine uygun şekilde yapılıyor"

Stadın Proje Müdür Yardımcısı Yaşar Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stada Likya uygarlığından esinlenerek kolezyum havası verildiğini ve 360 derece tam dairesel dizayn edildiğini söyledi. Türkiye`de ilk kez dairesel bir stadın yapıldığını belirten Aydın, "Stadımızın çatısında 1.4 megavatlık enerji üretimine sahip güneş santrali olacak. Bugün itibariyle de dünyada bu ilktir. Stat, UEFA 2016 ve 2020 kriterlerine uygun şekilde yapılıyor. Son teknoloji ile donatılacak" dedi.

 

Stadın tamamının kapalı tribünlerden oluştuğunu dile getiren Aydın, giriş ve çıkışların rahat yapılabilmesi için her yönde giriş-çıkış alanlarının yer alacağını kaydetti. OKAN ÖZER, Antalya (AA)

www.haberler.com

12.08.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR