Güneş enerjisi 10 bebeğe hayat verdi

Nepal’de bulunan 6 bin sağlık merkezi ve kliniğinde enerji tedariğinde problemler yaşanıyor. Bunu değiştirmeyi hedefleyen yeni bir iş modeli solar sistemlere kira ödeyerek sahip olmayı sağlıyor.

 

Nepal’in kırsal alanlarında sıklıkla gerçekleşen elektrik kesintileri 9 saatten daha uzun sürebiliyor. Gece doğum yapan kadınlar veya oksijen makinesine bağlı hastalar için oldukça riskli olan bu durum Nepal’de günlük hayatın bir parçası.

 

Nepal`i bu sorundan kurtaran solar enerji sistemlerini geliştirme odaklı SunFarmer’ın kurucu ortağı 29 yaşındaki Andy Moon oldu. Stanford Üniversitesi’nde ekonomi okuyan Moon, daha önce McKinsey Danışmanlık Şirketi ve ABD’li SunEdison güneş enerjisi firmasında çalıştı. SunEdison’da birlikte çalıştığı Jason Gray’le geçtiğimiz yıl SunFarmer’ı ise sağlık kuruluşlarının uygun bir maliyetle kira öder gibi solar sistemlere sahip olabilmesi amacıyla kurdu.

 

Guardian`ın haberine göre organizasyonun fonlama modeli kurulum maliyetlerini SunFarmer ve yerel sağlık kuruluşu arasında yüzde 80’e yüzde 20 olarak bölüyor. Sağlık kuruluşu veya hastane, daha sonra 8 yıldan daha uzun bir dönemde aylık taksitler halinde SunFarmer’a geri ödeme yapıyor. Güneş enerjisi sağlayıcısı tüm kârın gelecekteki güneş enerjisi sistemlerini finanse etmek için kullanılacağını belirtiyor. Kredi ABD doları bazındaysa geri ödemelerdeki faiz seviyesi nominal ve yerel kurdaki enflasyona göre düzenleniyor.

 

Güneş enerjisi girişimi ilk yenilenebilir enerjili elektrik sistemini geçtiğimiz ay Nepal’in batısındaki 6 sağlık kliniğine kurdu. Maliyeti 8 - 9 bin dolar arasında bulunan sistemlerin üretim kapasiteleri ise yaklaşık 1,6 kW. Sonuç olarak bu uygulamaya katılan sağlık kuruluşları pahalı ve çevreye zararlı dizel enerjili jeneratörlere bağımlılıklarını önemli ölçüde azaltıyor.

 

Oksijen makineleri güneş enerjisiyle çalışıyor

Moon: “Sistemlerimiz sadece aydınlatma için gerekenden daha fazla enerji sağlayacak. Dizüstü bilgisayar ve cep telefonu şarjı için ayrıca oksijen makineleri, vakum makineleri, nebülizör gibi tıbbi ekipmanlar için de enerji sağlayabiliyoruz.” diyor.

 

SunFarmer, önümüzdeki yılın başlarına kadar 20; gelecek 5 yıl içinde de dünya çapında 250’den fazla yeni sistem kurmayı planlıyor. Şirket, şu an 5 milyon dolarlık bir fona ulaşmanın yollarını arıyor. Bu miktarın yüzde 25’ini toplamış durumda. İlk yatırımcıları arasında Kanadalı sosyal etki yatırım grubu MaRS ve SunEdison’un yardım kuruluşu da bulunuyor. Indiegogo’da 2 ay boyunca yürütülen kampanya ise bu yılın başlarında 25.000 dolara ulaşmış.

 

Moon, yalnızca finans sağlayıcı olmadıklarını vurguluyor: “Biz, tasarımın ve sistem kurulumunun tamamını doğru bileşenlerle kurulduğundan emin olmak için denetliyoruz.” Moon, geri ödeme yaklaşımının sistemin doğru çalışma düzeninde kalıp kalmadığından emin olmak için de SunFarmer’a ek bir inisiyatif verdiğini belirtiyor. Firma, izleme ekipmanları kurarak her sistemin enerji üretimini gerçek zamanlı izleyebiliyor ve bir sorun çıkması halinde ilgili kişiler problemi düzeltmek için gerekli yerlere gönderiliyor.

 

`Kira ödeyerek sahip olma’ modeli solar ekipmanın bağışlandığı ve ardından başarısız bir şekilde kurulduğu veya kötü bir şekilde yönetildiği geleneksel hayırsever yaklaşımlardan farklılaşıyor. Çünkü bunun sonucunda birçok bozuk güneş enerjisi sistemi oluyor. SunFarmer ise aynı zamanda Nepal’in yeni oluşan güneş enerji sistemlerinde yerli solar enerji sağlayıcılarla işbirliği kurarak sürdürülebilirliği sağlamaya çalışıyor. Moon şöyle diyor: “Yerel bir güneş enerjisi eko-sistemi kurmak istiyoruz ve bu yüzden 3 yerel solar enerji şirketiyle ortağız. Onlara rakip olmak yerine daha önce yapamadıkları kadar büyük sistemler kurmaları için finans ve teknik destek sağlıyoruz.”

 

SunFarmer aynı zamanda yenilenebilir enerji projeleri için uluslararası bağışçılara yönlendiren hükümete bağlı bir Nepalli kuruluş olan ALTERNATİF Enerji Promosyon Merkezi (AEPC) ile de çalışıyor. APEC finansörleri arasında Dünya Bankası, Asya Gelişim Bankası, UNDP ve Birleşik Krallık geliştirme ajansı DFID da yer alıyor.

 

Güneş enerjisi girişimcileri şimdilik hastane ve kliniklere odaklı kalmayı planlıyor; ilk 6 klinikte kurulan güneş enerjisi sistemlerinden sonra 10 bebeğin gece saatlerinde doğması sağlanabildi. Merve Yılmaz

http://bilgicagi.com / çevre

27.08.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR