MALATYA İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ’NE GÜNEŞ ENERJİSİ PANELLERİ KURULUYOR

Malatya İnönü Üniversitesi’ne güneş enerjisi panelleri kurulduğu ve ayda 330 bin TL enerji tasarrufu sağlanacağı bildirildi.

 

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik, özel bir televizyon kanalına telefonla canlı bağlanarak, İnönü Üniversitesi’ne güneş enerjisi panelleri kurulmasıyla ilgili bilgi aktardı.

 

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yıllık elektrik giderinin 10 milyon TL civarında olması nedeniyle güneş enerjisi paneli kurmayı planladıklarını söyleyen Rektör Çelik, “Bin 200 yataklı hastanenin yüzde 33 enerji ihtiyacının karşılanması için 1,5 yıldır çalışmalar sürüyor. Yıllık 10 milyon TL elektrik giderinin yüzde 33’ünün karşılanması için güneş enerjisi panel sistemi kuruluyor. Yüzde 75’i tamamlandı. 130 bin metrekare kapalı alana sahip Turgut Özal Tıp Merkezi’nde normal hastanelere göre 2,5 kat elektrik masrafı fazla oluyor. Güneş santrali 21 milyon TL’ye mal olacak. 15 milyon TL Ziraat Bankası’ndan kredi aldık. Yüzde 75’i tamamladık. Eylül ayı sonunda hizmete sunulmuş olacak. Yüzde 33 elektrik karşılanmış olacak” ifadelerini kullandı.

 

Çelik, 6 megabayt elektrik üretecek olan güneş enerji panellerinin kapasitesini arttırmak için Devlet Planlama Teşkilatı’ndan (DPT) 2015 yılı için 3 megabayt daha kapasiteye çıkarmak için para istedik. Kabul edilirse, güneş enerjisinden elektrik üretim kapasitesi 9 megbayta çıkacak. 6 yılda kendisini amorti edecek. 25 yıl garantili sistem. 150 milyon TL tasarruf edilecek. 1,5 yıllık çalışmanın ürünü. Güneş santral kapasitenin arttırılması da sağlanacak. Her ay 330 bin TL tasarruf sağlanmış olacak” ifadelerini kullandı.

 

Çelik, girişimlerinin başka üniversitelerce de örnek alındığını ifade ederek başka üniversitelerin de güneş panelinden yararlanmak için kendilerinden bilgi aldıklarını kaydetti. (İHA)

www.milliyet.com.tr

11.09.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR