Sanayi`de ALTERNATİF enerji üretimi artışı

Sanayi üretim endeksi, beklentilerin üzerinde gelerek temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.6 oranında arttı. Temmuz’da yıllık bazda elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 6.2 oranında arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında aylık bazda en yüksek artış ise yüzde 6.1 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti.

 

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 1,8 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, temmuzda bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 3,2 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1,8, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 3,6 artış gösterdi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde temmuzda yıllık bazda, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 6,2 arttı. Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,63 düştü.

 

SANAYİ MALLARI İMALATI ARTIŞI YÜZDE 6.1

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, temmuzda aylık bazda en yüksek artış yüzde 6,1 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti. İmalat sanayinde en yüksek artış yüzde 30,8 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında, en fazla gerileme ise yüzde 3,7 ile tütün ürünleri imalatında görüldü.

www.avrupagazete.com / ekonomi

09 Eylül 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR