Bakan Yıldız, AA Enerji Masası’na Konuk Oldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Önümüzdeki yıl kurulan rüzgar santralleriyle beraber 1 milyar dolarlık bir ithalatın önüne geçmiş olacağız. Bu çok ciddi, önemli bir rakam. O yüzden bu çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz" dedi.

 

Anadolu Ajansı`nın (AA) kurduğu "AA Enerji Masası"nın açılışını gerçekleştiren ve ilk konuğu olan Yıldız, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

 

Kaya gazı aramaları devam ediyor

Bakan Yıldız, kaya gazına yönelik arama çalışmalarına yönelik soruyu yanıtlarken, bu çalışmaların bazı Avrupa ülkelerinde çevresel etki nedeniyle durdurulduğunu ancak Türkiye`nin enerji projelerini çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapma kararı aldığı için devam ettiğini söyledi. Yıldız, şöyle devam etti:

 

"Trakya ve Diyarbakır`da kaya gazına ilişkin çalışan firmalar devam ediyor, ikinci kuyularını şu anda vuruyorlar. Birinci kuyuda 4 bin metrelere inilmişti. Biz burada ne tür potansiyel olabilir, rezervimiz ne kadardır, bunları uygulayabilecek kapasite burada mevcut mudur, bunu inşallah önümüzdeki yıl o bölgedeki tamamlanan kuyularla beraber daha fazla anlamış olacağız. Ama Türkiye`nin kullandığı doğalgazın yüzde 2,5`i Trakya bölgesinden çıkıyor. Bu bölgede böyle bir kaynağın olduğu konusunda elimizde ciddi emareler var. Ama çıkartmadan, bunları nihayetlendirmeden böyle bir ifadeyi enerji sektörü olarak kullanmıyoruz. Bulmuşsak `bulduk` diyoruz. Son derece şeffaf, hükümetimizin ve halkımızın ümitleriyle oynamadan realistik bir çalışma sürdürmeye devam ediyoruz."

 

Rüzgar santrallerine yönelik çalışmalar hız kesmeyecek

Konya`da kurulacak dünyanın en büyük güneş çiftliği projesine ilişkin soruya karşılık Yıldız, Türkiye`nin yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelinin Ab ülkeleri ortalamasının daha üzerinde olduğunu söyledi. Rüzgar santrallerinin, ülkenin kurulu gücünün yüzde 5`ine ulaştığını bildiren Yıldız, bunun sevindirici olduğunu ancak yeterli olmadığını söyledi.

 

Yıldız, "Biz önümüzdeki yıl rüzgar santrallerinden elde edilen elektriği doğalgazdan elde etmiş olsaydık 1 milyar dolar daha fazla doğalgaz ithalatı yapmış olacaktık. Geçen yıl bu 600 milyon dolar civarındaydı. Önümüzdeki yıl kurulan rüzgar santralleriyle beraber 1 milyar dolarlık bir ithalatın önüne geçmiş olacağız. Bu çok ciddi, önemli bir rakam. O yüzden bu çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz" diye konuştu.

 

Güneş hücresi üretiminde yerli şartı

Türkiye`nin bir yıl içerisinde 2 bin 200 saat güneş ışınlarını alan bölgeleri bulunduğunu vurgulayan Yıldız, güneş çiftliklerini tarım arazilerinin üzerine kurmayı düşünmediklerini ancak çiftçilerin kendi tarlalarını sulayabilecek çiftlikler kurabileceklerini söyledi. Konya`daki güneş çiftliğinin kurulmasında güneş hücrelerinin (solar cell) yerli olması şartı koyacaklarını bildiren Yıldız, Türkiye`nin yerli üretilmesi halinde uygulanan teşvik ve sübvansiyon rakamlarının yatırımcı lehine olacağını vurguladı. Yıldız, "Güneş enerjisinde yerli üretim çok ciddi miktarlarda başladı. 8 büyük güneş fabrikası üretmeye başladı. Ancak o cell`ler ithal olarak geliyor. 2018`e kadar güneşle alakalı çok ciddi yatırımları inşallah Türkiye`de görmüş olacağız" ifadelerini kullandı.

www.haberler.com

26 Eylül 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR