Nefes Alan Güneş Paneli Yapıldı!
Geliştirilen yeni bir teknoloji sayesinde, güneşten enerji sağlamak çok daha ucuz ve güvenilir hale gelecek.
Güneşten elektrik elde etmek gün geçtikçe daha da ucuz ve çevreci bir hal alıyor, ancak halen çözülmesi gereken önemli bir sorun var. Güneş battıktan sonra üretim yapılamadığı için, şebekeye gece sağlanacak enerjinin gündüz saatlerinden depolanması gerekiyor. Bu da güneş enerjisi santrallerine batarya üniteleri kurulmasını gerektiriyor.
Bu türden bir depolama santrali kurmak hiç ucuz bir çözüm değil. Halen bir kaç ülkede benzer tesisler deneme aşamasındalar ve kuruluş maliyetleri çok yüksek. Ohio Devlet Üniversitesi’nde çalışan uzmanlar tarafından geliştirilen yeni bir tür güneş paneli, bu sorunları kökünden çözmeye aday. Bu yeni güneş paneli aynı zamanda bir batarya olarak çalışıyor.
Bu yeni tasarım üç katmanlı bir yapıya sahip, en üstte demir oksit temelli bir güneş paneli var. Bu tür güneş panelleri silikon kökenli olanlar kadar verimli olmasalar da, son derece ucuz ve dayanıklılar. En alt katmanda lityum-metal anot bulunuyor. Ortada ise oksijen / hava elektrodu var. Bu katmanlar bir elektrolit tabakasıyla birbirlerine bağlanıyorlar.
Bu yapıda güneş panele vurduğu zaman üretilen elektrik doğrudan panelin kendi içinde depolanıyor. Üretilen akım lityum katmana depolanıyor. Daha sonra bataryadan elektrik çekildikçe havadan oksijen alınarak lityum katmanda lityum peroksit ve elektrik üretilmiş oluyor. Yeniden şarj edilmeye başlandığında ise oksijen tekrar atmosfere geri salınıyor ve lityum peroksit yeniden lityuma dönüşüyor. Yani bir anlamda bataryanın nefes alıp verdiği söylenebilir.
Bu yeni paneli tasarlayan Yiying Wu ve ekibi, yaptıkları tasarımın üretilmeye neredeyse hazır olduğunu ifade ediyorlar. Halen bu teknolojinin patentini almak için çalışmalar yapıyorlar, sonrasında ise bir üretici ile anlaşacaklar. Bu yeni panellerin güneş enerjisinden elektrik üretiminin maliyetini hayli düşürmesi bekleniyor. Işık olmadığı zaman da şebekeyi besleyebilecek yapıda olmaları, tüketiciler için ciddi bir tercih sebebi olacaktır.
www.technopat.net
06 Ekim 2014