Tavuk Gübresinden ‘Enerji” Üretildi

Beypazarı’nda bulunan tesiste, saatte 2,5 MW elektrik enerjisi üretiliyor.

 

Türkiye´de ve dünyada meydana gelen anormal iklim değişikleri gözleri çevresel kirliliğe ve karbon emisyonlu enerji üretimine çevirdi. Bu olumsuzluklara çözüm yollarından biri olarak yenilenebilir enerji kaynakları görülmekte. Ankara´nın Beypazarı ilçesinde bu amaçla kurulan tesiste tavuk gübresi kullanılarak elektrik enerjisi üretilmeye başlandı.

 

2,5 MW elektrik üretiliyor

Şirket yetkilisi Çevre Mühendisi Alev Dumlupınar yaptığı açıklamada tesiste saatte 2,5 MW elektirik enerjisi ürettiklerinin altını çizerek tesisin üretim olarak aynı anda birkaç amacının olduğunu ifade etti. Dumlupınar, ”Burası bir piroliz tesisi aynı zamanda hem atık bertarafı yapmakta hem de yenilenebilir bir enerji üretmekte olan bir tesis. Bu üretimin sonunda elektrik, ısı ve biyoçar yani organi gübre üretimi yapıyoruz” dedi.

 

Türkiye’de ve Avrupa’da bir ilk

Alev Dumlupınar çevre ile ilgili yönetmeliklerde meydana gelen değişiklikleri hatırlatarak özellikle katı organik atık üreterek çevreye kirlilik veren tesislerin ciddi tazminatlar ödeyeceğinin vurgusunu yaptı. Dumlupınar, ”Burada lisansımız biyokütleden elektrik üretimi olduğu için biyokütle olan hertürlü hammadde ve atığı ve çöplerin organik kısmını burada işleyebiliyoruz. Bizim şu anda atık olarak kullandığımız madde tavuk gübresi onun dışında kağıt atıkları ambalaj atıkları işlenebiliyor. Mesela bir örnek vermek gerekirse geçtiğimiz günlerde imha edilecek sigaranın selilozik bölümünü burada işlemek üzere atık olarak kabul ettik.“ şeklinde sözlerine devam etti.

 

Alev Dumlupınar kurulan sistemin Türkiye’de ve Avrupa’da ilk olduğuna vurgu yaparak , ”Türkiye’de bu üretim şekli ile bir örneği yok. Tavuk gübresinden biyogaz tesisleri var ancak bu teknoloji ile yani termokimyasal yöntemle piroliz teknolojisiyle tavuk gübresinden elektrik üreten başka bir tesis yok aynı zamanda Avrupa’da da bir benzer örneği yok.“ diyerek sözlerini tamamladı. MURAT YÜKSEL, Ankara

www.beypazarihaber.com.tr

30 Eylül 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR