UUİ`deki uzay yürüyüşü tamamlandı

Uluslararası Uzay İstasyonu`ndaki (UUİ) Amerikalı astronotlar Reid Wiseman ve Butch Wilmore, arızalı bir elektronik cihazı değiştirmek üzere uzay yürüyüşüne çıktı. Yaklaşık 6,5 saat süren uzay yürüyüşünde elektrik akımı düzenleyicisi değiştirildi.

 

Wiseman ve Wilmore’un 6 saat 34 dakika süren uzay yürüyüşü, TSİ 02.16’da sona erdi. Yürüyüşte, UUİ`deki ardışık paralel bağlantı ünitesi adı verilen arızalı elektrik akımı düzenleyicisini sökerek yenisiyle değiştirdi. Uzay istasyonunun güneş panellerinden elde edilen enerjiyi düzenlemek için kullanılan donanım, ilk olarak Mayıs ayında arıza vermişti. Uzay istasyonu, bir gün içinde 16 gündoğumu ve batımına tanık olduğu için, düzenleyicilerin performansı istasyonun enerji ihtiyacı için büyük önem taşıyor.

 

Wiseman, yürüyüş sırasında Mısır üzerinden geçtikleri esnada, “Kahire’yi görebiliyorum ama Piramitler’i seçmek zor” ifadesini kullandı.

 

UUİ’deki astronotlar, yine aynı amaçla 7 Ekim’de de uzay yürüyüşüne çıkmışlardı. Arızayı gidermek amacıyla yapılan ilk uzay yürüyüşünde Wiseman’a, Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) Alman astronot Alexander Gerst eşlik etmişti.

 

Söz konusu cihazın değiştirilmesi, UUİ’deki uzay elbiselerinde ortaya çıkan çeşitli sorunlar nedeniyle daha önce yapılamamıştı.

 

Eğitimin bir parçası

NASA’dan verilen bilgiye göre, bu ay içinde yapılan iki uzay yürüyüşü, UUİ’ye 2017’den itibaren gelmeye başlayacak ticari amaçlı astronot taksilerine hazırlık amaçlı ‘araç dışı faaliyet’lerin (ADF) bir parçasını oluşturuyor.

 

UUİ Bütünleştirme Operasyonları Yöneticisi Kenny Todd, uzay yürüyüşlerinin başlamasından hemen önce düzenlediği basın toplantısında, ADF’ler sırasında UUİ`nin çevresindeki bazı modüllerin yerini değiştirmeye hazırlık amacıyla gerekli olan işlerin yapılacağını söylemişti.

 

Tüm bu hazırlıkların amacının ‘gelecekte yapılacak ticari amaçlı insan taşıyan araçların’ UUİ’ye gelişini desteklemek olduğunu belirten Todd, bu çalışmalar sırasında yapılacak işleri, ‘modüllerin yerlerini değiştirmek için hazırlık yapmak’ ve ‘UUİ’ye yeni bir kenetlenme uyarlayıcı sistemi yerleştirmek’ olarak sıralamıştı.

 

UUİ’de görev yapan mürettebat, Wiseman, Gerst ve Wilmore’un dışında, Maksim Suraev, Aleksandr Samokutyaev, Elena Serova adlı Rus kozmonotlardan oluşuyor. (Kaynak: Al Jazeera ve AA)

www.aljazeera.com.tr / haber / Bilim-Teknoloji

16 Ekim 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR