Enerji Ekonomisinde Yeni Köprü Türkiye

Yerel enerji ekonomisi derneklerinin bulunduğu 100’ü aşkın ülkede yaklaşık 4 bin 500 üyeyi barındıran Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE), önümüzdeki 2 yıl dünya ekonomi enerjisine Türkiye’den yön verecek.

 

Enerji Ekonomisi Derneği (EED) Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, IAEE’nin ülkelerde tartışma platformlarıyla enerji bilinci oluşturmak, enerji kaynaklarını etkin şekilde değerlendirmek ve gelecek nesillere sürdürülebilir enerji sağlamak amacıyla kurulan çok önemli bir birlik olduğunun altını çizdi. Enerji sektöründe dünya devi sayılacak kurum ve kuruluşlar ile Nobel ödüllü bilim adamlarının da aralarında bulunduğu birliğin 38 yıldır dünya enerji ekonomisine yön verdiğini belirten Kumbaroğlu, böylesi önemli bir kurumda 1 Ocak 2015’ten itibaren 2 yıl birlik başkanlığı görevine getirilmesinin kendisi ve ülkemiz açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Kumbaroğlu, bu süreci etkin, iz bırakacak çalışmalarla yürütmek için kendisi ve arkadaşlarının yoğun bir çalışma temposuna girdiğini belirterek, şunları kaydetti:

 

“Dünya enerji ekonomisine yön veren bu birliğin özellikle Afrika, Ortadoğu ve Asya ülkelerinde daha etkin olması için çalışmalar yürüteceğiz. Hemen yanı başımızda bulunan ve dünya enerjisi için oldukça önemli bir ülke olan kardeş Azerbaycan’dan başlayarak, Singapur, Pakistan, Çin gibi ülkelerde yerel enerji ekonomi dernekleri kurarak, bu ülkelerdeki halkların gelecek için çok büyük önem taşıyan enerji konusunda bilincini artırmak adına büyük adım atmış olacağız. Bu bilincin artması gereken ülkelerin başında şüphesiz Afrika ülkeleri de geliyor. Dar gelirli insanların da temiz enerjiye erişmesini, enerji kaynaklarını verimli değerlendirmelerini ve refah seviyelerini yükseltmelerini sağlamak üzere Afrika ülkelerinde ciddi şekilde yoğunlaşacağız. Ayrıca farklı coğrafyalarda bölgesel konferanslar da çok önemli. Bu konferansların hedefe ulaşır, sonuç alınır şekilde organize edilmesi için şimdiden çalışmalara başladık.”

 

Kumbaroğlu, bu arada, Roma’da düzenleyecekleri IAEE 14. Avrupa Konferansı’nın 29 Ekim tarihine denk geldiğini anımsatarak, Cumhuriyet coşkusunu İtalya’da da yaşatacak bir etkinliğe imza atacaklarını söyledi. ANKARA (ANKA)

24.10.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR