Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi Başkan Klaus Rave, "Türkiye`de rüzgar türbinlerinin sayısı çok artacak ve bu bizi çok sevindiriyor" dedi.

 

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliğinin düzenlediği 3. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi İstanbul`da başladı.

 

Rave, kongrede yaptığı konuşmada, istikrarlı bir siyasi ortamda rüzgar enerjisi sektörünün yıllık yüzde 20 büyüme oranına erişebileceğini söyledi. Türkiye`nin 2023 hedefleri doğrultusunda rüzgar enerjisini de takip ettiklerini belirten Rave, "Ülkede rüzgar türbinlerinin sayısı çok artacak ve bu bizi çok sevindiriyor" diye konuştu.

 

Türkiye`nin doğu-batı arasında güvenli bir geçiş köprüsü niteliğinde olduğunu vurgulayan Rave, yenilenebilir enerjide yatırım için örnek bir ülke olduğunu ifade etti.

 

Rave, 2050`ye kadar rüzgarda daha iyi seviyelere ulaşılacağını belirterek, 2050 için hazırladıkları üç farklı senaryoya göre, dünyada orta vadede bin 600, iyimser senaryoda 2600 ve üst limitte de 4000 gigavat kurulu güce ulaşılacağını vurguladı.

 

"30 dakikada bir rüzgar türbini kuruluyor"

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği Üst Yöneticisi Thomas Becker de dünyada her 30 dakikada bir rüzgar türbini kurulduğunu, gelecekte bu sayının 15 dakikada bir rüzgar türbini kurulacak seviyeye çıkacağını söyledi.

 

Becker, hedeflerinin 2030`a kadar dünyada rüzgar enerjisinden elektrik üretimini daha da artırmak olduğunu belirtti.

 

Rüzgar enerjisinin temiz bir enerji kaynak olmasının yanında uzun vadede natif bir gelir kaynağı olacağını da anlatan Becker, şöyle konuştu:

 

"Rüzgar enerjisi istihdam yaratması açsından da önemlidir. Sadece Avrupa`da değil, dünyanın her köşesinde şu anda yenilenebilir enerji kaynaklarına ihtiyaç vardır. Rüzgar enerjisi sonsuz bir doğal kaynak olarak istihdam sağlamanın yanında, iklim değişikliğine ve iklim değişikliği ile ilgili çevre sorunlarına da uzun vadeli çözümler sunabilmektedir. Avrupa Komisyonu Başkanı`nın bu yıl yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla önem veriyor. Komisyon, özellikle çevre sorunları ve yenilenebilir enerji üretiminde çözüme dayalı yatırımları için 300 milyar avroluk destek vermişti."

 

Becker, 14 Ekimde yayınladıkları raporda enerji yatırım maliyetlerini karşılaştırdıklarını belirterek, "Bazı kişiler için şaşırtıcı ancak bizim için şaşırtıcı olmayan bir sonuç çıktı, en ucuz enerji kaynağı rüzgar enerjisi, en pahalı kaynak ise kömür olarak açıklandı" dedi. İSTANBUL (AA)

05.11.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR