Brezilya güneş enerjisine yöneldi

Günde 4,25 ile 6 saat arasında güneş toplama oranıyla dünyanın en çok güneş yüzü gören ülkesi olan Brezilya, geçtiğimiz hafta düzenlenen ihalede 31 adet güneş enerji santrali için yatırımcılarla anlaştı. Böylelikle Brezilya hükümeti ilk defa güneş enerjisini satışa sunmuş oldu.

 

Son yıllarda yaşanan ekonomik kriz ile enerji fiyatlarındaki rekor artış hükümeti farklı projelere iterken, güneş enerjisi açılımı elektrik piyasasında fiyatları düşürecek. Güneş enerjisiyle su ısıtmada Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra dünyada ikinci sırada olan Brezilya, elektrik enerjisi için kilometre taşı olan adımları attı.

 

Yaklaşık 10 yıldır yenilenebilir enerji kaynakları arasında en dikkat çekici olan güneş enerjisinden, üretim maliyeti fazla olması sebebiyle uzak duran Brezilya hükümeti, ülkenin güneş enerji potansiyelini fark ederek yatırımcılara ihale çağrısında bulundu. Toplamda 31 adet güneş enerji santrali için yatırımcılarla anlaşılarak yeni bir rekora imza atıldı.

 

14 santral Brezilya’nın Bahia eyaletinde kurulacak, geri kalan 17 adet santral ülkenin çeşitli bölgelerine dağıtılacak. Santrallerin 2017 yılının Ekim ayına kadar teslim edilmesi bekleniyor. Bu projeyle birlikte güneş enerjisinden 1,048 MW elektrik üretmeyi planlayan hükümet, sürdürülebilir projeler sayesinde 2023 yılında enerji üretiminde 3500 MW’a ulaşmayı hedefliyor.

 

2014 Dünya Kupası’ndan önce Recife eyaletinde oynanacak maçlar için Arena Pernambuco stadına 1 MW’lık güneş enerjisi monte edilerek, stadın elektrik harcamaları böyle karşılanmıştı. 15 bin metrekarelik alana 3 bin 650’den fazla kurulan güneş panelleri, stadın elektrik ihtiyacını sorunsuz bir şekilde halletmişti.

 

Güneş enerji santallerinin aksine, ihaleye verilen rüzgar çiftlikleri ise beklenilen ilgiyi görmedi. Gelecek yıllarda 1200 MW kapasiteli rüzgar santrallerinin de açılacağını belirten yetkililer, rüzgar enerjisi sektörünü geliştirmek için yeni projeler arıyor.

 

Dünya’nın en gelişmiş güneş enerji santrallerine sahip olan Almanya, 8 milyon evin enerji ihtiyacını güneşten karşılarken, Çin ise güneş enerjisinden üretilen 21 GW olan kapasiteyi 35 GW’a çıkartacaklarını açıkladı. Fosil kaynakların kullanımından ötürü oluşan hava kirliliğini önlemek için yenilenebilir en önemli kaynak olan güneş, önümüzdeki yıllarda popülerliğini korumaya devam edecek görünüyor. KAMİL ERGİN, SAO PAULO (CİHAN)

08 Kasım 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR