Alaşehir`e İlk Güneş Enerji Santrali

Alaşehir`de ilk defa bir firmanın bünyesinde Güneş Enerji Santrali kuruldu. Santral günde 210 kilovat/saat elektrik üretimi yapabilecek.

 

Akakar Tarım Ürünleri Limited Şirketi sahibi Hüseyin Aktürk ve Ahmet Özakar, Alaşehir Elemli Köyü mevkiinde Alaşehir’in ilk güneş enerjili santralini kurdu. Firma yaptıkları yaklaşık 950 bin TL yatırımla yüzde 30 elektrik tasarrufu sağlayabilecek.

 

Yaş meyve ve sebze ürünlerini işlediklerini belirten firma yetkilisi Ahmet Özakar, işletmenin üzerine 876 adet güneş paneli yerleştirdiklerini söyledi.

 

Yenilenebilir enerji ile lisanssız elektrik üretim yönetmeliği kapsamında kendi elektriklerini kendilerinin ürettiklerini ifade eden Özakar şunları söyledi : "Yeni sistemle elektrik üretiminden yıllık 147 bin 700 TL gelir elde etmeyi planlıyoruz. Güneş Enerji Santrali ile yıllık 617 Ton eşdeğerinde karbondioksit salınımı ve yıllık 126 adet aracın araç kirliliği engellenecektir. Yıllık 864 ağaç kurtarılacak, ayrıca yurtdışına enerji bağımlılığımızı azaltılacak. Alaşehir’de ilk kez böyle bir tesise öncülük ettiğimiz için çok mutluyuz" dedi.

 

"BAKANLIK DESTEKLİYOR"

Makine Mühendisi Ahmet Kocakabak da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı (KKYDP) çerçevesinde bu tür yatırım yapan firmalara yüzde 50 hibe desteği verildiğini aktararak şunları söyledi : "Bakanlığımızın desteği ile bu proje Alaşehirimiz`de faaliyete geçmiştir. Alaşehir Türkiye’nin en fazla yaş üzüm üreten ve ihracat eden ilçesidir. Alaşehir ve Sarıgöl’de yaklaşık 100 adet üzüm işletmesi tesisi bulunmaktadır. Bu tesislerin hepsi ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. İşletmelere devlet yüzde 50 oranında hibe desteği vermektedir. Yenilenebilir enerji üretimi için ve işletmelerin ekonomik rekabet edebilmeleri için büyük bir fırsat yaratılmıştır. Bu fırsatı tüm işletmelerin değerlendirmesi gerekmektedir. Alaşehir’de ilk kez bu cesareti gösteren bu firmayı kutluyoruz. Umarım devamı gelir. Firma Güneş Enerjisi Santrali (GES) ile kendi elektriğini üreterek ucuz maliyet girdisi yaratarak daha fazla rekabetçi konuma yükselecektir." (İHA)

09 Aralık 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR