Almanya`nın enerji üretiminde yenilenebilir kaynaklar ağır basıyor

2014 yılı, Almanya`nın çevreci enerji projesi Energiewende açısından başarılı bir yıl oldu. Bir araştırmaya göre Almanya`da yenilenebilir kaynaklar ilk kez önde gidiyor.

 

Almanya`nın enerjide çevreci dönüşüm projesi `Energiewende`, bir önceki yıla göre önemli bir ilerleme kaydetti. Yenilenebilir enerji kaynakları 2014`te ilk kez, ülkenin enerji üretimindeki en önemli kaynak haline geldi.

 

Berlin merkezli düşünce kuruluşu Agora Energiewende`nin sunduğu `Enerji sektöründe Energiewende: 2014`teki durum` başlıklı çalışmanın sonuçlarına göre yenilenebilir kaynaklar, yüzde 27.3`lük payla enerjide linyitin yerini aldı.

 

Araştırmaya göre aynı zamanda enerji tüketimi de bir önceki yıla göre yüzde 3.8 oranında düştü. Araştırmada, bunun enerjide tasarruf sağlayan cihaz ve ekipmana yapılan yatırımın meyvelerini vermeye başladığının göstergesi olduğu belirtiliyor. Esasına bakıldığında, ekonomide yüzde 1.4`e varan, nispeten yüksek bir büyüme söz konusu.

 

Yenilenebilir enerji ve enerji tüketimi alanındaki gelişmeler sayesinde 2014`te taş kömüründen elde edilen zararlı elektrik üretimi, 1990`dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. 2013/2014 kışının da hafif geçmesiyle birlikte bu da, enerji sektöründen kaynaklanan karbondioksit emisyonlarında kayda değer bir düşüş sağlanmasına katkıda bulundu. Bu emisyonlar da 1990 yılından bu yana en düşük ikinci seviyeye geriledi.

 

Düşünce kuruluşu Agora Energiewende`nin Direktörü Patrich Graichen, `2013`te, yenilenebilir enerji kaynaklarındaki kapasite artırımına paralel olarak, istenmeyen karbondioksit emisyonlarının da arttığını halen görebiliyorduk. O zamanlar olguyu Energiewende paradoksu olarak adlandırdık. Günümüzde bu eğilimin ortadan kalktığını tespit edebiliyoruz. Yenilenebilir enerji artıyor ve sera gazları azalıyor` dedi.

 

Yenilenebilir enerji, doğalgazın ardından taş kömürü kullanılan santrallerin pazardaki oranını da azaltmayı başardı. Araştırmayı hazırlayanlar, karbondioksit emisyonlarındaki azalmanın temel sebebinin bu olduğunu söylüyor.

 

Graichen, `Taş kömürü ve doğalgaz, enerji üretiminin kaybedenleri. Öte yandan linyit yakılan kömür santralleri, yüksek düzeyde üretim yapmaya devam ediyor` dedi.

 

2014`te Leipzig enerji borsasında satılan elektriğin toptan fiyatı, megawatt saat başına 33 Euro ile rekor düşük seviyeye gerilemişti (2013`te 38 Euro).

 

Bunun sayesinde Almanya enerji piyasası, komşu ülkeler için de cazip hale geldi. Bu ülkeler, toplamda 34.1 terawatt saat elektrik ithal etti. Bu da Almanya`da üretilen enerjinin yüzde 5.6`sına denk gelerek ve 2013`e göre ihracat dengesinde 0.3 terawatt saat artış teşkil ederek yeni bir rekor oldu.

 

Graichen, `Şimdilik, elektrik ihracatında azami seviyeye geldiğimiz anlaşılıyor` dedi.

 

Enerji fiyatlarındaki artış eğilimi de ortadan kalktı. Enerji fiyatları hem özel, hem de ticari ve sınai tüketiciler için 2015`te bir önceki yıla göre bir miktar düştü.

 

Bu da 2015`te Almanya`nın yenilenebilir enerji katkı payının 2014`te daha düşük olmasından kaynaklandı. Pek çok enerji şirketi, buradan elde edilen kazançları müşterilerine yansıtıyor.

www.euractiv.com.tr / enerji

08 Ocak 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR