Emin Enerji halkı güneşe ortak edecek

Emin Enerji, güneş ve rüzgâr enerjisine yatırım yapmak isteyen ancak yeterli parası bulunmayan tasarruf sahiplerini güç birliği yaparak GES ve RES sahibi yapacak. İsteyenler asgari 20 bin TL ile santral hissedarı olabilecek. Santrallerin üreteceği elektriğin alıcısı ise hazır: Emin Enerji.

 

Emin Üstün, 1990 yılından itibaren katılımcıların küçük taksitler ödeyerek otomobil sahibi olabildiği bir sistemi devreye soktu. 1990`lı yıllar boyunca yoğun ilgi gören bu modelle bugüne kadar 60 bine yakın kişi otomobil sahibi oldu. Kurulan bu sistem aynı zamanda, Emin Şirketler Grubu`nun da temelini oluşturdu.

 

OTODAKİ MODELİ KONUTA TAŞIDI

Emin Üstün, 2005`ten itibaren otomobildeki modelin aynısını bu kez konut ve gayrimenkul sektörüne taşıdı:

 

"100 katılımcıyla, ayda birkaç ev teslimatı yaparak başladık. Bugün ayda 2 bin müşteri ya da katılımcı alıyoruz, ayda 600 - 700 aileyi ev sahibi yapıyoruz. Peşin fiyatı 80 bin TL olan bir evi banka kredisiyle alacağına gelip en fazla 100 bin TL`ye bizim sistem üzerinden alabiliyor. Katılımcının parası bizde birikiyor. Almak istediği eve karar verdiğinde Eminevim olarak, gidip o evi kendisine alıyoruz. Tabii evi inceliyoruz tapusu imarı ruhsatı vs."

 

ŞİMDİ DE ENERJİ İŞİNE GİRDİ

Emin Şirketler Topluluğu, şimdi de enerji sektörüne giriş yaptı. Topluluk bünyesinde kurulan Emin Enerji, öncelikle halen Grubun sahibi olduğu uygun arazilere güneş ve rüzgâra dayalı elektrik tesisleri kurmaya başlıyor. Ancak şirket bu konuda kendi başına hareket etmeyecek, amaç, otomobil ve konut alanındaki modeli, enerji santrali yatırımlarına da taşımak.

 

HALKIN ENERJİ ORTAKLIĞI NASIL İŞLEYECEK?

Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, 1993 yılında dönemin DYP Lideri Tansu Çiller`in "iki anahtar" (ev ve araba) vaadini hatırlatarak, "Çiller yapamadı ama biz başardık. Vatandaşı hem araba hem ev sahibi yapıyoruz" dedi. Üstün, Halkın Enerji Ortaklığı adını verdiği ortak enerji santrali kurma modelinin nasıl işleyeceğini ise şöyle anlattı:

 

"1 MW santralin kurulum maliyetini 4 milyon TL kabul ediyorum. Santral sahibi şirketin hisselerini 5`er kW`dan 200 kişiye satıp 20`şer bin TL`den 4 milyon TL topluyorum. Üretilen elektriğin tamamını Emin Enerji satın alıyor. Yani elektriğin alıcısı, dolayısıyla santralin geliri hazır. Bu gelir, ortaklara pay edilerek dağıtılacak. Diyelim ki 5 kW`dan yaklaşık 750 kWh elektrik üretildi, kWh başına 30 kuruş desek, 2250 TL gelir demek. Bunun 2000 TL`sini santral ortaklarına ödeyeceğim, 250 TL`si de Emin Enerji`ye kalacak. Vatandaşın 50 bin TL`si varsa, bu kez 12.5 kWh ile ortak olacak. Bu santraller 7-9 senede kendini amorti ediyor."

 

HAZIR SANTRAL DE SATIN ALACAK

Emin Üstün, Emin Enerji`nin yeni projeler geliştirmenin yanı sıra, fiyatını uygun bulduğu hazır hidroelektrik, güneş ve rüzgar santrallerini de satın alacağını belirtti:

 

"Ben 6 ayda 10 MW`lik para toplarım. Bir HES`i de satın alabilirim. Burada güven olayı önemli. Zamanında İzmirliler yaptı bunu ama satamadılar. Şimdi hiç ev inşa etmeden, ayda 2500 ev satıyorum. Aylık cirom ortalama 200 milyon. Buradan bana 1 milyon ya kalıyor ya kalmıyor. 10 milyonluk kısım organizasyona kalsa, bunun 9`u masrafa gidiyor. Yani 10 milyona 10 milyon kazanma olayı yok kafamızda. Enerji santrallerinde de aynı başarıyı yakalayacağımıza eminim."

 

EREĞLİ`DEKİ ELMALAR GÜNEŞLE SULANIYOR

Emin Üstün, güneş enerjisinden yararlanmanın yararlarını, Grubun Konya Ereğli`deki tarımsal projelerinde bizzat gördüklerini vurguladı. Üstün, Konya Ereğli`deki 1000 dönümlük elma bahçesinde 250 kW`lık bir GES ile sulama için ödedikleri aylık elektrik faturasını 10 bin TL düşürdüklerini belirterek "Bu bir mucize. Eğer bu millet bunu yapamıyorsa yazık " dedi. (Mehmet KARA)

http://enerjigunlugu.net

02.07.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR