Gelecek Güneşte
Kaynaklar azaldıkça güneş enerjisi kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Doğayla dost bu enerji türünü kullanan ürünler de hayatımızda yavaş yavaş yerlerini alıyor.
Elektronik cihazlar hayatımızın her yerinde. Enerji ihtiyacı gün geçtikçe artıyor. Ancak kaynaklar kısıtlı. Kömür, petrol, doğalgaz gibi yenilenemeyen enerji kaynakları hızla azalıyor. Üstelik elektronik aletlerin kullanılması sonucu oluşan milyonlarca ton atık geleceğimizi tehdit ediyor. Hal böyle olunca da imdada natif enerji kaynakları yetişiyor. Almanya, İspanya, Japonya, İtalya, ABD, Fransa ve Çin güneş enerjisini en çok kullanan ülkeler. Türkiye ise çok gerilerde. Vakit doğaya verdiğimiz zararı azaltmak adına güneş enerjisiyle çalışan ürünleri kullanma vakti. Güneş enerjisi günümüzde yapay uydulardan trafik lambalarına, soğutma sistemlerinden taşımacılık sektörüne kadar pek çok alanda kullanılıyor. Kabloya, pile ihtiyaç duymayan bu ürünler her yerde rahatlıkla kullanılabiliyor. Hem çevre dostu hem de ekonomik olan bu ürünler gelecekte çok daha önemli bir yere sahip olacağa benziyor.
Ev
Güneş evleri hem kendi elektriğini üretip maliyeti düşürüyor hem de karbon ayak izinizi azaltıyor. Yıllık güneşlenme süresi açısından şanslı olan bölgelerde inşa edilmeye başlandı. Bu evleri Türkiye`de Diyarbakır, İzmir ve Bursa`da görmek mümkün.
Araba
Japonya, ABD, Almanya gibi pek çok ülkede yaygınlaşan güneş enerjili arabaların Türkiye`deki ilk örneği Arua adlı otomobil. Güneş enerjisiyle çalışan ilk yerli araba unvanına sahip bu aracı İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi üretti. Bu başarı, yerli üretimin artması ve ALTERNATİF teknolojilerin yaygınlaşması konusunda örnek oluşturuyor.
Uçak
Bu konuda en önemli örnek hiçbir yakıt kullanmadan güneş enerjisiyle çalışan Solar Impulse adlı uçak. Kanatları üzerindeki güneş enerjisi panelleri sayesinde Abu Dabi`den başladığı dünya turunu beş günde tamamladı ve böylece natif enerji kaynağı kullanarak en uzun havada kalma rekoru kırılmış oldu. Gelecekte yolcu uçaklarında da kullanılabileceğini öngörülüyor.
Sokak lambası
Şehirlerde sokakları aydınlatmak oldukça maliyetli bir iş. Gündüzün güneşini gecenin ışığına çeviren bu sistem, fazla enerjiyi gece kullanmak üzere bataryada depolar. Güç ledleri sayesinde aydınlatma sağlıyor. Elektrik şebekesinden tamamen bağımsız çalışıyor. Amerika`da bu lambalardan çok var. Gündüz güneşten enerji depolayan paneller, gece cadde ve sokakları aydınlatarak milyonlarca dolar enerji tasarrufu sağlıyor. Ayrıca trafik ışıklarında ve bahçe aydınlatmasında da kullanılıyor.
Şarj cihazı
Akıllı telefon kullanıcılarının en büyük sıkıntısı şarjın çabuk bitmesi. Güneşin olduğu her yerde dünyayla bağlantıda kalabilmeyi sağlayan bu cihazı güneş ışığı altında bir süre bekletmeniz yeterli. Alet, enerjisini birkaç saat içinde telefonunuzun piline transfer ediyor. Bu yenilikçi cihaz kamp yaparken, plajda veya seyahat ederken rahatlıkla kullanılabilir.
Sırt çantası
Cep telefonunu, MP3 Player veya laptopu şarj etmek için illa kablo gerekmiyor. Güneş enerjili çantalar priz arama derdini yaşamak istemeyenler için ideal. Güneş enerjisini depolayıp bataryası sayesinde elektrik enerjisine dönüştürüyor. Böylece çantanın dış yüzeyindeki solar panallere cihazınızı bağlayıp şarj edebiliyorsunuz. Çanta enerji depoladığı için gece de kullanılabilir. ECE DEMİRCAN
www.sabah.com.tr
26.07.2015