Obama en iddialı iklim hedefini açıklayacak

Barack Obama ABD Çevre Koruma Ajansı’nın Temiz Enerji Planı’nı açıklamasının ardından kameraların karşısına geçecek.

 

Amerika Birleşik Devletleri başkanı Barack Obama bugün ülkesinin iklim değişikliği ile mücadelesi adına çok önemli bir planı açıklayacak.

 

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından hazırlanan Temiz Enerji Planı’nın ABD zamanı ile sabah saatlerinde açıklanmasının ardından kameraların karşısına geçecek olan Obama planda belirlenen hedefler hakkında değerlendirmelerde bulunacak.

 

Ülkedeki enerji sektörü temsilcileri dışında kamuoyundan gelen 4,3 milyon civarında değerlendirme ile hazırlanan plan ülkenin enerji kaynaklı sera gazı salımlarını azaltma ve yenilenebilir enerji kullanımını artırma adına daha önce belirlenmiş hedefleri yükseltirken federal ölçekte emisyon sınırı getirmesi bekleniyor.

 

ABD medyasına yansıyan bilgilere göre ise plan ABD’nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının 2030 yılında yüzde 28’e çıkarılması, enerji kaynaklı karbon salımlarının 2005 yılına göre yüzde 32 oranında geriletilmesi ve kömür kullanan eski termik santrallerin kapanma süreçlerinin hızlandırılması gibi hedefleri içeriyor.

 

ABD 2013 yılı elektrik üretimini yüzde 39 oranında kömür, yüzde 27 oranında doğal gaz, yüzde 19 oranında nükleer enerji, yüzde 7 oranında barajlı hidroelektrik santraller, yüzde 6 oranında ise yenilenebilir enerji kaynakları ve yüzde 2 oranında diğer kaynaklar yolu ile sağlamıştı.

 

Bununla birlikte ABD’nin enerji kaynaklı karbondioksit salımları ise artan yenilenebilir enerji kullanımı, enerji verimliliği alanındaki çalışmalar ve gerileyen doğal gaz fiyatları gibi etkenler nedeni ile halihazırda 2005 yılı seviyesinin önemli oranda altına inmiş durumda.

 

ABD Ulusal Enerji İdaresi verilerine göre ülkenin 2013 yılı enerji kaynaklı karbondioksit salımları 2005 yılının yüzde 15 oranında altında gerçekleşmişti.

 

Beyaz Saray tarafından dün çeşitli sosyal medya kanallarında yayınlanan bir video ile Amerikalılara seslenen Barack Obama iklim değişikliğinin artık bir sonraki neslin problemi olmadığını ve Çevre Koruma Ajansı tarafından hazırlanan çalışmanın iklim değişikliği ile mücadelede şimdiye kadar atılan en önemli adım olacağını kaydetti.

www.yesilekonomi.com

03.08.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR