Elektrikli Araçları 5 Dakikada Şarj Etmek Mümkün Oluyor Mu?
StoreDot firmasının adını 1 sene önceki haberlerde akıllı telefonları 30 saniyede şarj edebilen teknolojiyi geliştiren start-up şirket olarak duymuş olabilirsiniz. İşte bu İsrail firması geçtiğimiz günlerde Koreli teknoloji devi Samsung ve Rus milyarder Roman Abramovich’ten toplam 18 milyon USD ek yatırım aldığını ve depolama ve elektrikli araç teknolojileri açısından çok önemli bir çalışmada olumlu sonuçlar almaya başladığını açıkladı. StoreDot’un yaptığı açıklamaya göre, yüzlerce kilometrelik menzile sahip bataryalar yakın bir gelecekte 5 dakika gibi kısa bir sürede şarj olabilecek.
Günümüzde elektrikli araçların yavaş ve verimsiz şarj olmaları, pazarın büyümesi için önemli bir engel olarak görüşmekte. Ülkemizde 2014 yılında satılan elektrikli araba sayısı 100 adedi bile bulmazken, 768.000 adet benzinli / dizel araç binek otomobil satılmış.
Ancak 2012 yılında kurulan StoreDot, depolama problemine alışık olunmadık bir çözüm getirmiş. Şirket nanoteknoloji kullanarak, standart lityum-iyon bataryalardan daha hızlı şarj ve deşarj olabilmesine olanak veren yeni bir organik madde geliştirmiş ve kullanmış. Standart lityum-iyon bataryalardaki problemlerden biri -içindeki maddeler ve bataryaların tasarımından dolayı- bataryaların içlerinde akım akışını engelleyen ve ani voltaj yükselmelerine izin vermeyen farklı elementlerin olması. “Bataryanın iç direnci” denen bu etken, şarj hızını da kesiyor.
StoreDot ise moleküler düzeyde çalışarak, nanoteknoloji ile ürettiği yeni malzemeleri çok ince elektrod yapımında kullanmış. Bu çok ince, hatta neredeyse şeffaf olan elektrodlar, bu iç direncin azalmasını sağlıyor ve batarya dakikalar içinde şarj olabiliyor.
Bu teknolojiyi şu an için cep telefonlarında test etmiş ve tam anlamıyla başarıya ulaşmış olan şirket, kısa bir dönem içinde büyük bir cep telefonu üreticisi ile bir ticari anlaşma imzalamak ve 1 sene içinde de piyasaya sürmek istediklerini açıkladı. Ancak StoreDot, hızlı şarj olan elektrikli araba bataryaları söz konusu olduğunda (her şey yolunda gitse dahi) ürünlerinin laboratuar ortamından ticari pazara girmelerinin 5 seneden önce mümkün olacağını tahminlemiyor, zira önemli araba üreticilerinin kendini henüz ispatlamamış bu teknolojiye hemen adapte olmaları beklenmiyor.
Araştırma şirketi Lux Research’ göre şu anda elektrikli araba bataryası pazarının %39’una sahip olan Panasonic’in yanı sıra, LG Chem ve Samsung SDI de bu alandaki büyük oyuncular arasında.
(Kaynak: fortune.com)
www.ALTERNATIFENERJI.com
21.08.2015