Gazze`de elektrik kesintileri için protesto çağrısı

Gazze`deki elektrik kesintilerinin protesto edilmesi için çağrı yapıldı.

 

Gazze Şeridi`nde Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDHKC) ve Halk Partisi (HP), yaşanan elektrik kesintilerinin sona ermesi için barışçıl gösteriler yapma çağrısında bulundu.

 

FHKC, FDHKC ve HP`nin yayımladığı ortak açıklamada, "Gazze`nin tüm bölgelerinde yaşanan uzun süreli elektrik kesintileri sıcaklığın da yüksek olması nedeniyle hayatın her alanını olumsuz etkilemiştir" ifadesine yer verildi. Açıklamada, Gazzelilerin hayatını zorlaştıran bu sorunun çözüme kavuşturulması için barışçıl protesto ve gösteri çağrısı yapıldı.

 

Elektrik sıkıntısının suni ve gerekçesiz olduğunun belirtildiği açıklamada, Hamas ve Fetih hareketleri "vatandaşların yaşamlarıyla oynamaktan" vazgeçmeye, ulusal uzlaşı hükümeti de sıkıntının giderilmesi için acil müdahaleye çağrıldı.

 

Gazze`de uzun yıllardır devam eden elektrik sıkıntısının sonlandırılması için geçtiğimiz günlerde lokal gösteriler düzenlenmişti.

 

İsrail yönetiminin, yaklaşan Yahudi bayramları dolayısıyla Kerm Ebu Salim ve Beyt Hanun sınır kapılarını cuma gününden itibaren 5 gün kapatma kararı aldığı bildirilmişti. Enerji ve Doğal Kaynaklar Kurumu, Kerm Ebu Salim`in kapatılması sonucu bu kapıdan ithal edilen akaryakıtla çalışan santralin 5 gün boyunca çalışmayacağını belirtmişti.

 

Yıllardır İsrail`in ablukası altındaki Gazze`nin ihtiyacı olan yaklaşık 400 megavat elektriğin sadece 212 megavatı karşılanabiliyor. İsrail tarafından 120, Mısır`dan 32 megavat elektrik sağlanırken akaryakıt sıkıntısı nedeniyle sık sık enerji üretimine ara veren Gazze`deki santralden yalnızca 60 megavat elektrik elde edilebiliyor.

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

www.dunyabulteni.net / haberler

14.09.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR