GÜMÜŞHANE’DE ELEKTRİK SORUNLARI VE YATIRIMLARI MASAYA YATIRILDI

Gümüşhane’de şehrin elektrik sorunları ve planlanan yatırım çalışmaları ile ilgili bilgilendirme ve istişare toplantısı genel müdür düzeyindeki katılımla Vali Yücel Yavuz başkanlığında yapıldı.

 

Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı İsmail Özkan, Belediye Başkanı Ercan Çimen, ilçe ve belde belediye başkanları, kamu kurum müdürleri, İl Genel Meclisi üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, köy ve mahalle muhtarları, Çoruh EDAŞ Genel Müdürü Ömer Kandemir, Çoruh EDAŞ Şirket Müdürü Mehmet Aydın, Gümüşhane İl Müdürü Fatih Balta ve kurum çalışanları katıldı.

 

Toplantıda konuşan Çoruh EDAŞ Genel Müdürü Ömer Kandemir, şirket olarak kamu adına kamu hizmeti yaptıklarını belirterek, özelleştirmenin ardından borçları sıfırladıklarını ve önceki döneme göre yatırımlarda yüzde 2-3’e katladıklarını söyledi ve Türkiye genelindeki 21 dağıtım şirketinden birisi olan kurumunun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

 

TÜRKİYE’DE ELEKTRİK TÜKETİMİNİ EN FAZLA ARTIRAN İL GÜMÜŞHANE

Çoruh EDAŞ Şirket Müdürü Mehmet Aydın ise Gümüşhane’nin Türkiye genelinde son 5 yıl içerisinde elektrik tüketimini en fazla artıran il olduğunu, tüketimin 2,7 kat arttığını belirterek, aynı paralelde de kayıp kaçak oranın da düştüğünü söyledi.

 

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN TÜKETİM MİKTARINDA DA GÜMÜŞHANE BİRİNCİ

İl genelinde 140 binin üzerinde nüfus olmasına rağmen 80 bin 413 elektrik abonesinin olduğunu ve bunun da ciddi bir rakam olduğunu dile getiren Aydın, Gümüşhane’nin kişi başına düşen tüketim miktarında da Türkiye birincisi olduğunun altını çizdi.

 

KAYIP KAÇAK ORANI 10,1’DEN 5,72’YE DÜŞTÜ

Gümüşhane’nin kayıp kaçak oranının da 10,1’den 5,72’ye düştüğünü ifade eden Aydın, zorlu coğrafyaya hakim olan Gümüşhane’de abone başına ortalama hat uzunluğunun 64 kilometre olduğunu söyledi ve Türkiye’de bunun ortalama 29 kilometre olduğunu ifade etti.

 

Çalışma sahalarında gerçekleştirdikleri yatırımlar ve teknolojiye yönelik çalışmalardan da bahseden Aydın, otomatik sayaç okuma sisteminin tüm görev sahasına kurulduğunu, aydınlatmayı da online olarak takip edecekleri sistemi yakında devreye alacaklarını söyledi.

 

ESKİYEN ŞEBEKELER 5 YIL İÇERİSİNDE DEĞİŞECEK

Yeni yatırımlarda kapalı kablolama sistemine geçtiklerini ifade eden Aydın, 35-40 yıl önce yapılan şebekelerin yenilenmesiyle ilgili bir çalışma yaptıklarını planlamanın önümüzdeki 5 yıl içerisinde gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.

 

2016 YILINDAN SONRA TÜM SOKAK AYDINLATMALARI LED OLACAK

Özellikle Belediye Başkanlarının aydınlatma ile ilgili sorunları aktarması üzerine bu konunun mevzuatla ilgili olduğunu belirten Aydın, 2016 yılından sonra tüm yeni aydınlatma şebekelerinin LED aydınlatma olmasının zorunlu hale getirildiğini ifade etti. Aydın, ayrıca yayla elektrikleriyle ilgili sorunlara da konunun Mera kanunun da açık şekilde ifade edildiğini, şuan yayla elektrikleri yüzünden onlarca davaya müdahil olmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

 

İl Müdürü Fatih Balta’nın da ildeki yatırımlardan bahseden sunumunu gerçekleştirmesinin ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Muhtarlar Derneği, ilçe ve belde belediye başkanları ile köy muhtarlarının sorun ve taleplerini ilettiği toplantıda Kürtün ve Torul ilçelerinde yaşanan sorunlar dile getirildi.

 

“21 ADET DAĞITIM ŞİRKETİ KİRACI POZİSYONUNDA”

Toplantının sonunda bir değerlendirme konuşması yapan Vali Yücel Yavuz ise devletin elektrik iletim hatlarında 21 adet dağıtım şirketinin kiracı pozisyonunda olduğunu belirterek, “EPDK her şeyi milimetrik olarak mevzuata bağlamış ve arkadaşlarımızda o mevzuatın dışına çıkabilme durumunda değiller. Şu anda olay disipline olmaktadır. Gittikçe hizmet kalitesi de artmaktadır. Farklı illerdeki enerji şirketleriyle de temastayız. İlgi alakayı gördükçe modern yönetim anlayışının da ne olduğunu görüyoruz. Sabır gerektiren bir sektör. Yaylalarla ilgili konular veya diğer konular 2004 yılından itibaren yapıldığını belgelemek şartıyla elektrik bağlatıyoruz. Çok disipliner oldukları için belge istiyorlar. O belgeyi veremeyince vatandaş bize ‘emir verin bağlasınlar’ gibi talepte bulunuyor. Bütün bu tepkileri aldıkça hizmete en çok ihtiyaç duyan kesimler belirlendikten sonra siyaset kurumu bu konuda düzenleme yapacak. Siyasi iradenin bu konuyla ilgili yapacağı düzenlemeler mahallinde uygulanınca gerek kamu sektörü gerek özel sektör rahatlayacaktır. Bununla ilgili her geçen gün daha iyiye gitmekteyiz” dedi.

 

Vali Yavuz, arazi şartları Kürtün ve Torul ilçelerine mevsimsel gerekçelerle ekip takviyesi yapılmasını da isteyerek, “Geçen yıl bu bölgede anormal kış şartları gerçekleşti. 3 gün boyunca ilçeye elektrik veremedik. Bunun tekrar yaşanmaması için başta dönemsel personel takviyesi olarak gerekli tedbirleri alalım” ifadelerini kullandı.

 

Tüm yaşanan sorunların çözümü noktasında biraz sabır gerektiğinin altını çizen Vali Yavuz, “Taleplerimizin öncelikli olarak Genel Müdürümüz ve diğer yetkililer tarafından dikkate alınacağına eminim. Sorunları pratik ve hızlı bir şekilde çözelim” diye konuştu. (İHA)

www.milliyet.com.tr

16.09.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR