İspanya`da güneş elektriğine vergi

İspanya, güneş yatırımlarına darbe vuracak bir adım attı. Yerinde güneşten üretilen öz tüketim elektriğe vergi geliyor. Bazı tesislerin tüketim fazlasına devletten para yok. İspanyol solarcılar tepkili.

 

İspanya`da hükümet, güneş enerjisi yatırımlarını yakından ilgilendiren yeni kurallar koydu. Buna göre şebekeye bağlı güneş enerjisi sistemlerinde, abonelerin şebekeye vermeyip kendi tükettikleri elektrikten vergi alınmaya başlanacak.

 

KURULU GÜCE VE TÜKETİME GÖRE

Yeni uygulamanın kesin ayrıntıları, yasanın yürürlüğe koyulmasıyla belli olacak. Bilinen şey, öz tüketim modeli GES`lerde üretilen elektriğin miktarına ve aynı zamanda kurulu gücüne göre vergiler alınacağı...

 

KÜÇÜKLERE KISMİ MUAFİYET

Tüketilen elektriğe vergi uygulamasından 10 kWp altı sistemler ile İspanya adalarındaki GES sistemleri muaf olacak. Ancak bu tesisler de kurulu güce göre ödenecek vergiden muaf tutulmayacak.

 

ŞEBEKEYE BEDAVA VERECEKLER

Bunlara ek olarak 100 kWp altındaki öz tüketim GES sistemleri, şebekeye verilen üretim fazlası elektriğe devletten hiçbir ödeme alamayacak. Yani bu vasıftaki tesisler, ürettikleri tüketim fazlası elektriği devlete hediye etmiş olacak. 100 kWp üzerindeki öz tüketim tabanlı GES’lerin de, üretim fazlası elektriği elektrik borsasında satabilmek için lisans almaları gerekecek.

 

İSPANYOL SOLARCILAR KIZGIN

Hükümetin yeni uygulama çerçevesinde koyduğu vergiler altı ay içinde alınmaya başlanacak. Bakanlar Kurulu`na göre bu yeni yükümlükler vergi değil sadece "genel sistem maliyeti katkı payı"ndan ibaret. Ancak İspanyol güneş enerjisi sektörü bu yeni yönetmenliğe çok tepkili.

 

YENİ ENERJİ MODELİNE ENGEL

Yenilenebilir Enerji Derneği ANIPER yeni uygulamaya yönelik tepkisini "Bu bir demokrasi sapkınlığı olarak anılacaktır" diyerek ortaya koydu. ANIPER`e göre yeni düzenlemeler, GES kurmak isteyen şahıslarla küçük işletmeciler için büyük bir engel, hatta bir cezalandırma mekanizması ve İspanya`nın yeni enerji modeline geçişini de engelleyecek.

http://enerjigunlugu.net

15.10.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR